Новите технологии подобряват живота на пациентите с диабет


Болест : диабет

Последна промяна на 14 November 2021 в 00:30 334 0

Иновативни устройства помагат на хората да следят стойностите на глюкозата непрекъснато, без да е необходимо да се взима кръв от пръста†

Новите технологии могат да променят и подобряват живота на стотици пациенти с диабет в България. На българския пазар вече може да бъде намерена иновативната система Dexcom One, чрез която хората на инсулинова терапия имат възможност да проследяват стойностите на глюкозата си, без да е необходимо да взимат кръв от пръста, както ставаше досега.

Устройството помага на пациентите да контролират диабета си, като проследява данните за нивата на глюкозата непрекъснато, в реално време. Това става с помощта на малък сензор, поставен подкожно, и предавател, който изпраща получените данни чрез връзка с Bluetooth към съвместим мобилен телефон. Само с един поглед върху телефона човек проследява показанията на глюкозата и научава как се променят. Когато стойностите на кръвната захар се повишат или спаднат спрямо установените високи и ниски стойности на глюкозата за дадения пациент, системата може да алармира и да изпраща известия. Хората сами могат да преценят как да настроят звука и вибрацията на сигнала, така че по всяко едно време да знаят дали нивата на глюкозата им се качват или смъкват рязко и впоследствие да вземат решение за дозиране на инсулина†. По този начин, благодарение на алармите, те могат да избегнат потенциално опасни състояния на хипогликемия и хепергликемия.

Полезно за възрастни и за деца
Устройството предлага удобен и лесен начин за проследяване и контрола на диабета, тъй като специално разработеното приложение Dexcom One предоставя и съхранява отчети с показанията за глюкозата. Пациентите могат да видят обобщени резултати за период по избор: 3, 7, 14, 30 или 90 дни. Приложението дава статистика, тенденции и насоки в нивата на глюкозата, като по този начин пациентите са информирани за състоянието си, включително и за колебанията в нивата на глюкозата. Непрекъснатото проследяване на глюкозата е от особено значение както за възрастните, така и за децата с диабет. С помощта на устройствата родителите могат да наблюдават състоянието на малчуганите в реално време и в случай на нужда да предприемат действия по предотвратяване на хипергликемия или хипогликемии.

Стандарт за добра грижа
Все по-широкото използване на устройствата за проследяване на глюкозата се приема като добър стандарт за грижа за диабета и от страна на лекарите. Големият обем от данни и възможностите да се видят гликемичните промени са от помощ както за пациентите, така и за лекуващите ги специалисти. По този начин могат да се избегнат тежки хипогликемии и да се променят дозите на терапиите, така че да отговорят на индивидуалните промени на всеки. „По-добрият контрол на диабета удължава живота на пациентите. С помощта на устройствата за проследяване на глюкозата хората могат да правят измервания непрекъснато и да следят за опасно високите или ниски нива и да вземат мерки за лечение. Традиционното взимане на кръв от пръста, което много пациенти използват, не винаги е достатъчно за контрол на диабета, понеже не отчита честите промени на глюкозата, хипогликемиите и хипергликемиите. Това е и една от причините голяма част от пациентите с диабет да не постигат този добър контрол над диабета въпреки медикаментите, които използват“, споделя д-р Сава Петров, лекар ендокринолог към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, главен асистент към Медицински университет-Пловдив.


За Dexcom, Inc.

От 1999 г. насам Dexcom Inc. дава възможност на хората да поемат контрола над диабета чрез иновативни системи за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM). С централен офис в Сан Диего, Калифорния, и офиси в цяла Европа компанията се превърна в лидер в технологиите за контролиране на диабета. Като се вслушва в нуждите на потребители, медицински специалисти и доставчици, Dexcom опростява и подобрява методите за контрол на диабета по целия свят. За повече информация относно Dexcom CGM посетете www.dexcom.com.
Dexcom популяризира Dexcom ONE в България в партньорство със „Софарма трейдинг”, eдна от най-големите български компании и лидер в предоставянето на цялостни решения в сектора на грижата за здравето в България и Сърбия.

 Dexcom ONE не съвпадат със симптомите или очакванията Ви, използвайте глюкомер, за да вземате решения относно лечението на диабета.

*За списък със съвместими устройства, посетете www.dexcom.com/compatibility.