Ново лечение дава шанс на пациенти с макулна дегенерация


Болест : макулна дегенерация

Последна промяна на 04 ноември 2021 в 10:15 113 0

Решетка на Амслер

Очаква се скоро да се заплаща от Здравната каса

100 български пациенти участваха в пилотна програма за ранен достъп до иновативно лечение на макулна дегенерация, свързана с възрастта. Тя се осъществява от водещи очни болници в България, а офталмолози и пациенти вече споделят първи обнадеждаващи впечатления в кратък филм на Националната кампания „Право на зрение“ на Института за здравно образование.

Подбрани са три въздействащи истории на пациенти с различен начин на живот. Сред тях е активна жена от столицата със собствен хотел в Банско – Станка Тодорова. Инженерът-геолог от Варна Иван Терзиев десет години след пенсионирането си продължава да чертае проекти по 10-12 часа на ден. Последната героиня е събирателен образ на най-честите пациенти с макулна дегенерация – 78-годишна вдовица от Сливен – Мария Бадрева, която вече е загубила зрението на едното си око. Тя живее сама, никой не й помага и най-обикновените всекидневни дейности като пазаруване, готвене, грижа за домакинството вече са предизвикателство. И при тримата лечението постига своята цел – да запазят своята активност и качество на живот.
Лечението на макулната дегенерация, свързана с възрастта, е трудно. На пациентите се поставят вътреочни инжекции, които трябва да спрат процеса на ослепяване. Резултати се постигат бавно, защото в някои случаи с настоящите медикаменти е трудно увреденото зрение да се върне.
При новото лечение вътреочните инжекции се поставят през по-дълги интервали от време, което радва лекарите и облекчава пациентите от честите посещения в клиниките.
Очаква се лечението да бъде достъпно по НЗОК от януари 2022 г.

Симптоми
Макулата се намира в централната част на ретината и отговаря за осъществяването на финото централно зрение – разпознаване на лица и четене. Уврежданията на макулата водят до трудова, а често и до практическа слепота.
С развитието на заболяването се появяват малки слепи точки. Често сред първите признаци на заболяването е разкривяването на правите линии или поява на тъмно петно в централната част на зрителното поле. Много често заболелите не успяват първоначално да регистрират това тъмно петно. Тази зрителна измама се дължи на факта, че когато гледаме с двете си очи, здравото компенсира нарушенията при засегнатото око. Мозъкът ни игнорира компрометирания образ, което забавя търсенето на медицинска помощ и съответно диагностицирането на заболяването. Човек може да разбере, че има проблем, ако нещо се случи със здравото му око или ако съзнателно го закрие.

Редовното използване на изследване с решетката на Амслер може да помогне за откриване на всяка промяна в зрението.

За да ви бъдем полезни, публикуваме тест, който можете да направите и у дома. Все пак е добре веднъж годишно да преглеждате очите си при офталмолог.

Тест с решетката на Амслер
Поставете листа на около 30 см от очите си. Ако носите очила за четене, сложете ги. Закрийте едното око и с другото фокусирайте точката в центъра. Ако линиите се виждат прави и перпендикулярни една на друга, значи нямате зрителни нарушения и това око ви е здраво. Удължаване, нагъване или прекъсване на линиите, както и виждане на изкривени правоъгълници или бели петна, може да означава промени в ретината.