Офталмолозите на ИСУЛ презентираха в Милано резултатите от иновативен метод за глаукомна хирургия

Последна промяна на 27 January 2023 в 21:30 144 0

Най-голямото предимство на гониотомията с Kahook Dual Blade е, че може да се извършва по време на операцията на катаракта („перде”)

Екипът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София презентира резултатите си от иновативната за България миниинвазивна глаукомна хирургия-гониотомия с Kahook Dual Blade на ежегодния конгрес на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия в Милано, Италия. Изследователският екип се състои от началника на

Клиниката по офталмология в ИСУЛ доц. д-р Борислав Кючуков, д.м., FEBO и офталмолога д-р Нора Великова. Офталмолозите споделят, че в основата на развитието на тази хирургия у нас е изследователски проект „Грант 2020”, финансиран от Медицински университет-София, без подкрепата на който трудно биха поставили нейното начало.
Най-голямото предимство на гониотомията с Kahook Dual Blade е, че може да се извършва по време на операцията на катаракта (перде) и пациентите да получат двоен резултат: от една страна подобрение на зрителната острота след отстраняване на катарактата, а от друга - намаление на вътреочното налягане и намаление на риска от загуба на зрително поле. Над 50 са пациентите, които са се подложили вече на антиглаукомната процедура, като ефектът от операцията, която е минимално травматична, е отличен. Към днешна дата тя се прилага рутинно в Очната клиника на ИСУЛ.