Опасно усложнение от коронавируса констатираха лекарите от хирургията на ИСУЛ


Болест : ковид

Последна промяна на 11 февруари 2022 в 09:46 249 0

                                                     Д-р Димитър Пейчинов, Клиника по хирургия
Опасно усложнение в следствие на прекаран коронавирус са констатирали лекари от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София. Става въпрос за едновременна тромбоза (запушване), както на венозните, така и на артериалните съдове. То е забелязано при трима пациенти, лекувани по спешност през миналата година в болницата. Става въпрос за трима мъже (съответно на 78, 63 и 66 г.), които са преболедували от COVID-19 между 5 и 7 месеца преди да бъдат оперирани.

Първият пациент, на 78 г., постъпва в ИСУЛ със силни болки в корема и повръщане. След извършени образни и кръвни изследвания той е диагностициран с остър хирургичен корем и му е назначена спешна операция. По време на интервенцията става ясно, че мъжът е с перитонит на дебелото черво. „Още по време на операцията ми направи впечатление нетипичният вид на дебелото черво, което беше напълно бяло и некръвоснабдено“, разказва д-р Димитър Пейчинов, един от най-опитните хирурзи в Клиниката по хирургия на ИСУЛ.

Вторият пациент, на 63 г., (придружаващи заболявания захарен диабет (неинсулинозависим) и артериална хипертония) e докаран в Спешно отделение от екип на Бърза помощ с данни за болки в корема. Направени са инструментални и кръвни изследвания, като прави впечатлени увеличеният размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна травма в тази област. По време на спешната операция по премахване на далака хирурзите отново се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и формиран абсцес.

Третият пациент, на 66 г., е с придружаващи заболявания диабет (неинсулинозависим), подагра, наднормено тегло. Пациентът постъпва по спешност с данни за остро кървене от стомаха, след извършена полипектомия (отстраняване на полипи). По време на операцията хирурзите отново се натъкват на лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които трудно се извършват манипулации.

Д-р Иван Терзиев, началник на Отделението по обща и клинична патология

Заключението на д-р Иван Терзиев, началник на Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, е: едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията,. Според д-р Терзиев, един от най-опитните патолози у нас, увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е в резултат на коронавируса.
И тримата са преболедували коронавируса тежко, с дълъг престой в болница. И тримата не са били ваксинирани.

Д-р Пейчинов съветва пациенти с кардиологични заболявания да се ваксинират, а тези, които са преболедували тежко COVID-19, редовно да си правят профилактични изследвания. Другият му апел е хората да не прекаляват с приема на салицилати (Аспирин), защото само за един ден е имал три случая на кървяща язва, в следствие на дълга употреба на тези медикаменти.