Операция за 60 000, която помага на хората с хронична болка, вече е безплатна у нас

Последна промяна на 17 December 2022 в 15:46 150 0

За първи път в България в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София бе приложен нов метод за борба с хроничната болка – гръбначно-мозъчна стимулация, т.нар. пейсмейкър за болка. Той представлява устройство, съставено от електрод и генератор на електрически ток. Електродът се имплантира в обвивките на гръбначния мозък, а генераторът – под кожата. По електрода тече нисковолтажен ток, който пречи на болковите импулси да достигат до главния мозък и по този начин болковите усещания силно се намаляват. Така се облекчава състоянието на пациенти, които страдат от хронична болка с години, въпреки приема на силни обезболяващи. Българският лекар, който първи извърши тази операция у нас, е доц. д-р Красимир Минкин, специалист-неврохирург, ръководител на Центъра по епилептична и функционална хирургия.


- Доц. Минкин, разкажете повече за пациентите, на които приложихте този метод?

- Първите операции извършихме на 18 октомври. Оперирахме две жени – на 66 и 73 г. И двете имат предишни операции на гръбначния стълб, които за съжаление не са дали резултат. Те имат силни, инвалидизиращи болки в краката, нарушение на походката, а лекарствата не им помагат. За съжаление, когато дълго време е притиснат нервът, той се травмира и не може да бъде възстановен, оттам идва и усещането за болка, макар нервът вече да не е притиснат. Едната от пациентките е оперирана в САЩ, тя е един от двигателите този метод да бъде въведен в България, защото там се прилага от дълги години. Тя имаше силна надежда, постоянно поддържахме връзка с нея и сега усилията ни бяха възнаградени – от тази година Здравната каса реши да финансира устройствата, те са скъпата част на тази операция. Дружеството по неврохирургия написа множество писма, с които мотивира ползите за пациентите от реимбурсирането на този метод. Тази година са отпуснати средства за десет такива операции. За пациента операцията е безплатна. И двете пациентки се чувстват отлично, споделят, че болката е намаляла значително.

- Със сигурност много хора, които изпитват болка, ще се заинтересуват и ще търсят информация за метода. Нека да разграничим за кого е подходящ този метод?

- Пациенти с болки след гръбначни операции, с неясни болки или такива с травми на гръбначния мозък са най-подходящи за този вид пейсмейкър. Особено ефективен е при хронична болка след гръбначна хирургия, необратими увреждания на гръбначните дискове или при плексусни увреди. Под неуспешна гръбначна хирургия се разбира, че пациента продължава да го боли. Втората индикация са комплексни регионални болки, т.е. болки в определен участък на тялото, които не минават; фантомните болки при увреда на крайници или периферните нерви. Включително този тип лечение се прилага с успех при пациенти с т.нар. гръдна болка или болка в резултат на исхемична болест на сърцето, която включително може да бъде намалена чрез този тип стимулация.
Много е важно пациентите да знаят, че преди да се стигне до операцията, се извървява един дълъг път, по време на който се правят множество консултации и изследвания, за да се определи дали са подходящи. Това включва преглед от невролог, психиатър, консултация с психолог, да се направи електромиография, за да се види дали пациентът отговаря на определени критерии. Минава се и през комисия, тъй като става въпрос за скъпоструващи изделия, които се преценяват от специализирана комисия. Има много стъпки, които трябва да се извървят. Ако те преминат успешно, приемаме пациента в болницата. Той трябва да е здрав; да не е болен от някакво вирусно заболяване и да няма противопоказания за интервенцията. Ако е в добро състояние, можем да пристъпим към хирургичната интервенция, която в 90% от случаите се случва с локална анестезия.

- При кого използването му не е подходящо?

- При пациенти с инфекциозни заболявания, със сериозни психически заболявания, тъй като болката може да доведе до значителни психически отклонения. Пациенти, които имат болка, която не е невропатна – например в резултат на периферна причина, която може да бъде решена – например ако имат дискова херния, която не е оперирана, си струва първо да се оперира дисковата херния. Шансовете за успех при такава операция са над 95% и бихме пристъпили към стимулация само ако пациентът е в останалите 5%, при които операцията не е била успешна. Не е подходящ методът при пациенти с онкологични заболявания, които имат малка очаквана продължителност на живота и е по-добре да бъдат обезболявани с опиати. Има противопоказания, които ги преценяваме с показанията.

- Как протича самата операция и какво чувства пациентът?

- Това е сравнително малка интервенция, която може да има голям ефект, не спада към големите хирургични интервенции, т.е. може да е просто едно боцване с малко по-голяма игла и вкарване на електрод, чийто размер е малко над милиметър. Много прилича на епидурална анестезия при раждане – нещо, което много жени са изживели. През това време пациентът е в съзнание, Поставянето на електрода е нещо просто - прави се пункция с игла на нивото на гръбначния стълб и се имплантира електрод, който се свързва с външен генератор. След това около една седмица има тестов период, през който с външен стимулатор се подават импулси, за да се види какъв е ефектът и ако е добър, след тази една седмица може да бъде имплантиран и вътрешният генератор, който е скъпата част. През тази седмица пациентът си е вкъщи и с дистанционно контролира подаваните импулси, за да прецени как ще се чувства най-комфортно и има ли ефект. Ако има ефект, вече имплантираме постоянния генератор, който остава под кожата. Този вид интервенция се извършва още от края на XX век и е рутинна за повечето клиники в Европа. Годишно само в Турция се поставят над 600 "пейсмейкъра за болка".

- Престава ли болката напълно?

- Обикновено болката не спира напълно, ние дискутираме с пациентите още от началото, че това не е метод за пълно излекуване, а е метод за намаляване интензитета на болката. Така че колко ще намали интензитетът (обикновено се тръгва от голяма интензивност 8-9 от 10 силна болка), ако тя намалее до 2-3 от 10 би било сериозен успех и значително подобрение на качеството на живот на пациента.

- Как пациентите да се свържат с вас, кой може да ви се обади и по какъв начин?

- Необходимо е да се свържат с регистратурата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и да си уговорят среща, да бъдат прегледани в кабинета за консултации, за да преценим дали тази болка може да бъде наречена хронична и резистентна на лечение, дали това, което споменахме по-горе, е вярно за конкретния пациент; дали няма някакви други варианти и ако няма – да минем през стъпките, които описах и след това евентуално да бъде изпробван този метод, който при голяма част от пациентите е със значителна ефективност.