Операцията на перде може да подобри зрението при макулна дегенерация


Болест : макулна дегенерация

Последна промяна на 11 March 2020 в 06:32 2535 0

Д-р Ирина Кунева

Д-р Ирина Кунева е специалист-офталмолог с дългогодишна практика в столицата и специализации в чужбина. Завежда отделение в специализирана очна болница „Зора“. Макулната дегенерация, свързана с възрастта, е една област от научните й интереси.

- Д-р Кунева, кои са последните новости в лечението на макулната дегенерация? Може ли да бъде спряно развитието й?

- Медицината и в това число и офталмологията се развиват постоянно и много бързо. Същото се отнася и за лечението на макулната дегенерация. Само преди 15 години тя беше заболяване, което не се лекуваше, и пациентите бяха обречени на загуба на централното зрение в различен период от време. Днес голяма част от тези хора могат да запазят и подобрят зрението си. Откритията и новостите са в две посоки- подобрява се диагностиката и лечението на макулната дегенерация. Благодарение на най-новите и модерни технологии много точно, сигурно и бързо дори и без употребата на контрастна материя можем да докажем наличието на суха или влажна форма на макулна дегенерация. Новите съдове, който прорастват при влажната форма, могат да се видят много детайлно и тяхното повлияване – да се проследи в хода на лечението. Това става с помощта на angioOCT (скенер, който визуализира съдовете в дълбоките слоеве на окото без употребата на контраст). При влажната форма на макулна дегенерация има разрастване на нови непълноценни съдове в макулата - централна част от ретината, в която анатомично няма съдове. В резултат на прогресията на заболяването се получават кръвоизливи в централната част на ретината, което трайно и често необратимо поврежда зрението. Лечението се провежда с прилагането на анти- VEGF препарати в стъкловидното тяло, които атакуват новите съдове. При сухата форма няма разрастване на съдове, тя протича по-бавно и постепенно и в крайния си стадий води до атрофия на светлочувствителните клетки в центъра на ретината. При този вид макулна дегенерация се предписват хранителни добавки за забавяне развитието на процеса.
Усилията и откритията в посока лечение на макулната дегенерация са в откриването и въвеждането на нови, по-мощни лекарства, които повлияват по- надеждно и сигурно заболяването и също така стремежа към по-рядкото им приложение при запазване на същия лечебен ефект.

- Вярно ли е, че вече има генетични изследвания, които могат да предвидят настъпването й и извършват ли се те у нас?

- Настъпването и развитието на макулна дегенерация зависят от две неща - генетичната информация, която носим в себе си, и начина ни на живот. Генетиците на базата на множество проучвания са локализирали две основни места - в 1ва и 10та хромозома, където се намират гените, определящи риска от развитието на макулна дегенерация. Наличието на генетично предразположение за развитието й определя много по-голямата роля на рисковите фактор в начина ни на живот, а именно: тютюнопушенето, което удвоява риска за развитие на възрастова макулна дегенерация, хипертонията и други кардиоваскуларни рискове, хиперлипидемията и начина на хранене. В България има генетични лаборатории, които се занимават с тези изследвания. Част от тях се извършват в лаборатории в чужбина. Те са скъпи и ни дават вероятност за риска, което може да ни повлияе върху начина на живот. Генетичните изследвания, които ни дават информация за риска от развитие на Възрастова макулна дегенерация все още не са рутинни в клиничната ни практика.

- Кои хора са застрашени?

- Застрашени или с по-голям риск са хора на възраст над 55 години с наследственост за макулна дегенерация - такива, които имат близки роднини и предшественици с това заболяване, пушачите, хората с неконтролирана хипертония и серумни липиди. Освен това е доказано, че приемането на хранителни добавки в ранните фази на заболяването значително намалява риска от развитие. Според едно скорошно проучване сред 3600 пациенти в различен стадий на макулна дегенерация се препоръчва при пациенти с някой от клиничните белези на суха форма употребата на хранителни добавки със съдържание на витамините С и Е, бета-каротин, цинк, меден оксид. Препоръчва се също прибавянето на лутеин и зеаксантин, както и омега 3 мастни киселини.
Във всички проучвания тютюнопушенето е доказано като сериозен рисков фактор.

- Как се диагностицира макулната дегенерация? Има ли "профилактични" изследвания?

- Диагнозата се поставя на базата на обстоен очен преглед с оглед на очните дъна. Каква е формата - суха или влажна, и какъв е стадият и шансовете за повлияване на зрението, можем да установим след провеждането на някои специализирани изследвания. Това са снимка на съдовете на ретината с контраст и оптична кохерентна томография (скенер на очното дъно), който ни дава много детайлна информация за структурите и слоевете в ретината и степента на активност на заболяването. В последните години разполагаме и с най-съвременните достижения на техниката, а именно angioOCT – това е оптичен кохерентен томограф (скенер), който има и ангиомодул- дава ни възможност едномоментно да наблюдаваме и съдовете на ретината без употребата на контраст. Профилактичните изследвания са самонаблюдение- като не забравяме да проверяваме зрението на всяко едно от двете ни очи поотделно и профилактични прегледи при нашия очен лекар, той знае, кога и какви по-специализирани изследвания да назначи. За установяване на първите промени на ВМД и проследяване на състоянието от самия пациент се използва тестът на Амслер. Той представлява решетка от успоредни линии с централна фиксационна точка, оформяйки малки квадратчета, всяко от които отговаря на един градус зрителен ъгъл. Пациентите могат сами да се проследяват, изследвайки всяко око поотделно.

- Вярно ли е, че при макулната дегенерация не трябва да се оперира пердето, защото зрението така или иначе няма да се подобри?

- Катарактата е най-честата причина за намалено зрение след възрастното население. Тя се дължи на естествения процес на стареене на собствената леща, в резултата на което тя помътнява и пречи на светлината да достигне до очното дъно и ретината, с която виждаме. Макулната дегенерация засяга ретината и по-специално нейната централна част, което нарушава възможността ни да четем, цветното зрение и разпознаването на детайли. Тези две заболявания нерядко се съчетават в по-напреднала възраст. Операцията на перде дори и при напреднала дегенерация на макулата може да подобри периферното зрение и възможността за самостоятелен живот и обслужване при възрастните хора. Плътната катаракта също така често е пречка за наблюдение и лечение на макулната дегенерация, тъй като пречи не само на пациента, но и на нас да достигнем до очното дъно. Разбира се всеки отделен случай, рисковете и плюсовете се преценяват и обсъждат индивидуално в зависимост от състоянието и стадия и на двете заболявания, на базата на което се преценява нуждата и ползата от операцията.


Ранната и точна диагностика на възрастовата макулна дегенерация и започването на адекватно и последователно лечение може дълго да запази качеството на живот на пациентите с това заболяване. Забавянето и загубата на време може да коства зрението на пациента.


Решетка на Амслер

Това е тест за самодиагностика. Поставете картинката на около 30 см от очите си и фокусирайте петното, което се намира в центъра, с едното око. Закрийте другото. Ако носите очила за четене, гледайте с тях. Ако окото е здраво, след като сте фиксирали погледа си в петното в средата, линиите се виждат прави и перпендикулярни една на друга. Удължаване, нагъване или прекъсване на линиите, както и виждане на изкривени правоъгълници или бели петна, означава че вероятно имате промени в ретината и трябва да отидете на очен лекар.