Опиатна епидемия

Последна промяна на 20 март 2018 в 00:08 432 0

В България и то от години е обществена тайна, че много жени още от средна възраст започват системно да употребяват успокоителни. Макар и предписвани с т. нар. зелена рецепта, което ще рече само при крайна необходимост и с особено внимание, всъщност често лекари ги изписват при оплаквания от мигрена, главоболие, безсъние и тревожност, свързани с проблеми в живота и депресивни състояния. А системната употреба на подобни медикаменти води до привикване.
В Америка вече се говори за опиатна епидемия. Смята се, че заради финансови интереси фармацевтични компании не са изяснявали достатъчно рисковете от обезболяващи лекарства. Американският щат Охайо неотдавна заведе дело срещу пет големи фармацевтични компании. Главният прокурор на щата Майк ДеУайн пледира, че компаниите са рекламирали ползи от лекарства, неподкрепени с широки научни изследвания, както и че не са представяли напълно рисковете от медикаментите. Тази стъпка е последвана и от други щати, които са решили по този начин да запълнят дупките, оголени в бюджетите им покрай грижите за на практика наркозависими пациенти.
Оказва се, че в южната част на щата Охайо има най-много наркозависими в САЩ. Освен зависими към хероина, като наркозависими се броят и жертвите на пристрастеността към обезболяващи медикаменти.