Още една битка, спечелена за човечеството: Хепатит С


Болест : Хепатит С

Последна промяна на 01 August 2023 в 17:27 143 0

28 юли – Световен ден за борба с хепатита

Нобеловият комитет при Каролинския институт в Швеция през 2020 г. удостои с най-престижното отличие американците Харви Олтър и Чарлд Райси, и англичанина Майкъл Хоутън за откриването на вируса на зловещия хепатит С.

Както е известно, хепатит С е между най-опасните инфекциозни заболявания, главно поради преминаването му в цироза или рак. Източник на инфекцията са болните и здравите вирусоносители. По данни на Световната здравна организация (СЗО) понастоящем в света са заразени от 130 до 150 милиона души с този вирус. У нас се смята, че те са повече от 100 хиляди заразени, главно поради занижената хигиена в козметичните студия и здравните заведения. Не по-малко застрашени са и хората с татуировки, претърпелите някаква медицинска интервенция и дори подлагащите се на зъболечение. Това е така, защото болестта се предава главно по кръвен път. Диагнозата не е никак за подценяване, защото хепатит С само за 5 години може да разруши напълно черния дроб на заразения. Ето защо, както се посочва в изявлението на Нобеловия комитет „откритието на тримата учени е спомогнало за спасяването на милиони човешки животи”. То, според световната научна общественост, е разкрило пътя за създаването на специфично антивирусно лекарство за лечение на заболяването.
На 16 януари 2015 г. Европейската комисия по лекарствата (ЕМА) разреши употребата на нова група медикаменти, директно действащи антивирусни средства (ДДАС), за лечение на хепатит С. То е насочено към спиране на размножаването на вируса и неговото премахване. Съвременните терапевтични режими с ДДАС представляват комбинация от поне два медикамента, като нито един от тях не се прилага самостоятелно. Тази комбинация атакува вируса в три отделни етапа на болестния цикъл. С новата терапия, освен болни от хепатит С, успешно се лекуват и пациенти с компенсирана цироза на черния дроб, реципиенти с чернодробна трансплантация с нормална чернодробна функция и болни с неуспешно лечение от предишна терапия с използваните досега медикаменти пегилиран, интерферон и рибавирин. Според публикуваните немалко данни новата терапия, известна като безинтерферонова терапия, продължава 12 седмици, с изключение на някои много тежки случаи, и е ефективна при над 90% от лекуваните.
Недостатък на тази нова терапия е високата цена на лечебния процес – между 90 и 100 хиляди лева. Добрата новина е, че у нас се покрива от Здравната каса. Както се случи и с другите нови биотехнологични средства, безинтерфероновата терапия е безплатна само за болни с напреднал стадий на фиброза или цироза; за заболели със съпътстващи автоимунни, сърдечни, бъбречни, онкологични и други страдания.

Виж още за: