Отбелязваме Международната тиреоидна седмица от 25 до 31 май

Последна промяна на 30 May 2020 в 08:47 778 0

Над 300 милиона хора в света са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза. Счита се, че около 1,6 милиарда са в риск, като голяма част от тях не подозират това. Причината е, че много често симптомите не са видими, затова и около 60% от страдащи от заболявания на щитовидната жлеза са недиагностицирани. В нашата страна е засегнат всеки десети българин

Международната тиреоидна седмица ще бъде отбелязана в България от 25 до 31 май 2020 г. Тази година мотото на кампанията е „Майката и детето“. Мисията и е да акцентира върху важността на щитовидната жлеза за протичането на всички жизнени процеси в организма. Организатор на инициативата за пета поредна година е Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза в България (ВИОМ).

Meждународната тиреоидна седмица се провежда за 12 поредна година и се отбелязва едновременно в над 40 държави по света със скринингови прегледи, информационни кампании, обучителни лекции, пресконференции, публикации в медиите. Тя е създадена през 2008 г. по инициатива на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От 2011 г. и България се включва в отбелязването й, а от 2014 сдружение ВИОМ, което е член на Международната тиреоидна федерация, организира различни инициативи у нас. Основната цел на сдружението е да информира обществото за заболяванията за щитовидната жлеза и ключовата роля, която този уж незабележим орган играе за нашето здраве.

Тиреоидните хормони и щитовидната жлеза са изключително важни за бременните жени. Те са критични за плода, който се развива в утробата на майката. В първия и втория триместър на бремеността се развива мозъкът на плода и този процес зависи изцяло от нивото на майчините тиреоидни хормони. Ако майката е с недиагностицирано тиреоидно заболяване, ако тя произвежда малко тиреоидни хормони, то нейното дете -би могло да бъде с понижен коефициент на интелигентност. Затова Европейското дружество по ендокринология препоръчва скрининг на всички жени в деветата седмица от бременността или поне при първата консултация с лекар, с цел предотвратяване на опасните последици при недиагностициран хипотиреоидизъм.

От изключително важно значение за бременните жени достатъчния прием на йод. Йодът участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират редица обменни процеси и са необходими също за развитие на мозъка и нервната система на плода по време на бремеността и неонаталния период.Препоръчителната дневна доза за бременни и кърмачки е 200 mcg. Този прием може да бъде подсигурен чрез приема на йодирана сол и храни, богати на йод като риба и морски храни, мляко и млечни продукти и други.Приемът на други видове сол като хималайска розова сол, индийска черна сол, френска сива сол не се препоръчва, тъй като не съдържа йод или го съдържат в много малки количества.

Щитовидна жлеза и COVID 19 *
Представяме Ви общ преглед и полезна информация за различните аспекти на настоящата ситуация, за да можете, въоръжени с информираност и по-задълбочени познания, да се предпазите по-добре.

COVID-19 е името, дадено на заболяването, причинено от вируса SARS-CoV-2, което засяга хора от всички възрасти, но най-вече възрастни хора, предимно мъже. По отношение на всички възрастови групи обаче, тези, които са изложени на по-голям риск от тежко развитие на заболяването са хора, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест, захарен диабет, артериална хипертония, затлъстяване, рак и тези с потисната имунна система.

Не се наблюдава по-висок риск от инфекция с COVID-19 при пациентите със заболявания на щитовидната жлеза, въпреки че към момента не е известно дали SARS-CoV-2 може по някакъв начин да повлияе на функцията на щитовидната жлеза. Съветваме Ви редовно да приемате ежедневните си лекарства за щитовидната жлеза.

Въпреки липсата на анализи, които да покажат дали пациентите с автоимунен тиреоидит като тиреоидит на Хашимото или Базедова болест, са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19, както е установено при тези с ревматоиден артрит например, понастоящем те трябва да се разглеждат като потенциално ниско до средно рискови, поради нарушения им имунен отговор.

Пациентите с рак на щитовидната жлеза, резистентни към терапия, подложени на лечение с клас лекарства, наречени инхибитори на тирозин киназа, или след лечение с радиойод, трябва да се разглеждат като по-високо рискови.

Всички пациенти и най-вече изложените на по-голям риск трябва стриктно да спазват съветите на своя лекар и препоръките на медицинските власти и да останат колкото е възможно повече вкъщи.Спазвайте препоръките за социално дистанциране.

❖Бременните жени със заболявания на щитовидната жлеза трябва да коригират дозата на левотироксин в съответствие с препоръките на своя лекар и да следват текущите инструкции да си останат у дома, за да защитят себе си и своите деца.

❖ Пациентите, лекувани с кортикостероиди поради подостър тиреоидит, поради офталмопатия или поради друго заболяване, съпътстващо заболяването на щитовидната жлеза, се считат за високо рискови.

❖Силно препоръчваме на всички пациенти да водят здравословен начин на живот, да следват здравословна диета, да получават достатъчно сън и да се откажат от тютюнопушенето. Правилното хранене и хидратация укрепват имунната система и намаляват риска от инфекциозни заболявания.

*източник European Thyroid Association
Във връзка с пандемията от COVID 19 предвидените инициативи се отлагат до настъпване на по-добри обстоятелства.