Отлична оценка за военните ни медици в Мали

Последна промяна на 20 март 2021 в 13:12 71 0

5-ият военномедицински екип се завърна на родна земя след успешна мисия в Мали. Това стана дни, след като предадоха „щафетата” на свои колеги, които в следващите 4 месеца ще подсигуряват мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в малийската столица Бамако.

Откакто отговарям за мисиите навън, за първи път ми се случи целият екип да изяви желание мисията да бъде удължена. Това за мен е огромен атестат за това, че вие сте успели да се сплотите като екип и между вас не е имало проблеми от никакво естество. Отзивите, които получихме за изпълнението на вашите задължения като български военнослужещи зад граница, са отлични. Ситуацията е изключително динамична и заради пандемията от COVID-19. Вдигнахте високо летвата по отношение на признанието на българските контингенти, заяви полковник доц. д-р Димо Димов, д.м., заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване, при посрещането на военните медици.

Екипът ни е като семейство и това не се преподава в университета или в училище. Всеки го носи в себе си. Относно служебните ни задължения беше предизвикателство и приключение, заяви лейтенант д-р Петко Гинев, ръководител на българския екип.

Най-голямата награда за нас беше това, че цялата база излезе, за да ни изпрати. Вълнението беше изключително голямо, разказа и старшина Мая Димитрова, за която това е трета мисия.

Българските лекари под пагон участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си.

Виж още за: