Пациенти избраха да се лекуват в България вместо в Англия

Последна промяна на 13 ноември 2020 в 22:21 172 0

Пандемията от COVID-19 е на път да създаде нова тенденция. Англичани и българи, които живеят в Обединеното кралство, идват да се лекуват в България. В рамките само на седмица двама пациенти със сериозни неврологични заболявания са потърсили помощ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.

Първи за лечение в столичната болница постъпва 56-годишният англичанин Уилям. Мъжът е предприемач, който дели времето си между Англия и България. Проблемите му започнали преди почти година със силно главоболие. На Острова обаче го лекували с парацетамол, а диагноза така и не му е поставена. Лекарите преценили, че не му е необходимо образно изследване. След почти година ходене по мъките и по съвет на своите български приятели той решил да потърси медицинска помощ у нас. Веднага е консултиран с невролог, който го насочва към изследване на ЯМР с контрастно вещество. И диагнозата не закъснява: злокачествен тумор на мозъка. В рамките на дни се организира провеждане на оперативно лечение. „Интервенцията премина успешно и го изписахме в много добро общо състояние“, разказва лекуващият му неврохирург д-р Емануил Найденов. Предстои радио и химиотерапия, която англичанинът е решен също да проведе в България. Той споделил с д-р Найденов, че заради пандемията от коронавирус в здравната система на Острова, която, според него и без това била бавна, цари пълен хаос.

Втората пациентка, предпочела да се лекува у нас, е 74-годишната българка М.В.Т, която от години живее в Англия, където работи като детегледачка. Жената е с дългогодишни оплаквания от болки в кръста и краката. Напоследък обаче симптомите толкова се влошили, че стигнала до инвалидизация. След като така и не успяла да се запише за образно изследване в Обединеното кралство, решава да потърси помощ в родината си. По съвет на лекар-невролог осъществява магнитен резонанс на гръбначен стълб. Окончателната диагноза е поставена след консултация с неврохирург: дегенеративна лумбална стеноза. „Заболяването е напълно доброкачествено и лечимо, но ако не се вземат мерки навреме води до трайна инвалидизация“, разказва д-р Найденов, който е лекуващ лекар и на тази пациентка. Следва назначаване на дата за операция, която е осъществена в Клиниката по неврохирургия. Жената вече е на крака и ходи без болки и помощно средство, и отпътува обратно към Англия, за да продължи работата си.

„Да, системата на здравеопазване в България има своите предизвикателства, да не кажа проблеми, някои от които са много сериозни. Безспорен факт обаче е, че тя е в състояние да предостави бърза и качествена медицинска помощ и то в условията на структурен и финансов недоимък. От редовия медицински персонал в системата и от ползващите нейните услуги зависи да поискаме тя да се промени и развива към добро, всички заедно. Екипната работа на работещите в Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „Св. Ив. Рилски" е в основата на добрите резултати, които получаваме, за което благодаря на всички мои колеги", убеден е, д-р Еменуил Найденов. Той е неврохирургът, който, след уникална операция, продължила часове, изправи на крака мъж с мозъчен тумор над 1 кг.