Пациентите, които се подложиха на безплатна нискодозова брахитерапия вече са си вкъщи


Болест : рак на простатата

Последна промяна на 06 September 2023 в 14:35 102 0

Първите две процедури по нискодозова брахитерапия при ранен рак на простатата, които бяха реимбурсирани от МЗ, преминаха успешно в събота (2 септември 2023 г.) в Центъра за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. По време на интервенцията и след това не е имало никакви усложнения и още в понеделник сутринта (4 септември 2023 г.) пациентите бяха изписани, за да продължат лечението си при домашни условия.

Припомняме, че става въпрос за двама мъже на 57 и 67 години, при които ракът на простатната жлеза е открит при рутинен профилактичен преглед. На пациентите беше извършено иновативно лечение - вътретъканно облъчване на простатната жлеза с помощта на специални сийдове с Йод 125 изотоп, което се прилага единствено в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Те заплатиха единствено за част от специфичните за нискодозовата брахитерапия консумативи (2300 лв.), но самите сийдове (които струват между 6000-7000 лв. в зависимост от големината на простатната жлеза) за тях, както и за бъдещите пациенти са безплатни.

Нискодозовата брахитерапия е високоефективна алтернатива на радикалното премахване на простатната жлеза. Методът е нискорисков и позволява да се избегнат някои от срещаните при отстраняването на жлезата усложнения – изпускане на урина и импотентност.

Пътят на пациента – от поставянето на диагнозата до високотехнологичното лечение:

1. Поставяне на диагнозата и консултация с уролог от Клиниката по урология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ (Кабинет 225, ет. 2, тел. за записване на час за преглед 02 94 32 221). Целта е урологът да прецени дали нискодозовата брахитерапия е подходяща за съответния пациент. (Тя е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и със стойност на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата) не повече от 20.).

2. Пациентът се изпраща на онкокомисия, която взема решение дали при него да се приложи въпросната процедура.

3. В амбулаторни условия, с помощта на високотехнологична апаратура, се извършва измерване на простатната жлеза на пациента, за да могат физиците на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ да изчислят какъв брой зърна трябва да се вкарат в болния орган.

4. Тази информация се подава в Германия, където подготвят консумативите и ги изпращат в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. (Обикновено това са около 20 игли с между 2 и 5 семена, които се вкарват на определените точки, изчислени от медицинския физик и лъчетерапевта.)

5. Следва самата манипулация, която се извършва под пълна упойка от мултидисциплинарен екип, в който участват специалист – уролог, медицински физик, лъчетерапевт, висококвалифициран анестезиолог, специално обучени операционна и анестезиологична сестра.

6. След манипулацията пациентът се настанява за наблюдение в Центъра за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза, където пролежава около ден и половина, след което бива освободен за домашно лечение (преди да бъде изписан се правят всякакви изследвания, за да се види ефекта от интервенцията).

7. Основната част от вътретъкантото облъчване продължава 6-8 седмици. Още след първата седмица пациентът е готов да се върне към нормалния си начин на живот. По време на вътретъканното облъчване той по никакъв начин не е опасен за семейството си и за околните. След този период не е нужно сийдовете да бъдат изваждани. Те си остават в жлезата и са напълно безвредни.

8. След месец – контролен преглед, за да се види дали ракът си е отишъл напълно. През първата година на пациента се извършват 3 или 4 контролни прегледи. При 96% от пациентите се постига пълно излекуване. При останалите 4% нискодозовата брахитерапия може да бъде комбинирана с други методи на лечение.