Пациентите с диабет са изложени на по-висок риск от остеопороза


Болест : диабет, остеопороза

Последна промяна на 09 November 2023 в 19:57 119 0

Пациентите със захарен диабет имат повишен риск от костни фрактури. При болните с диабет тип I рискът се повишава приблизително 6 пъти, а при пациентите с диабет тип II опасността е 2 пъти по-голяма в сравнение с хората без захарен диабет. Това припомниха от Амджен България по повод Световен ден за борба с остеопорозата. Консултацията със специалист – ревматолог или ендокринолог, както и измерването на костната плътност чрез остеодензитометър (DXA), е най-надеждният начин за диагностициране на заболяването.

Лекарствата са важен елемент от лечението, което трябва да се допълни от здравословното хранене, прием на достатъчно витамин D и калций, както и достатъчно двигателна активност.

Високата кръвна захар има неблагоприятен ефект върху костите, ето защо пациентите с диабет трябва редовно да изследват своята костна плътност. Повишените нива на инсулин водят до ускорен костен обмен и костна загуба, което от своя страна може да доведе до остеопороза. Хипергликемията (повишените нива на кръвна захар) увеличава оксидативния стрес, което води до възпалителни процеси в цялото тяло и в частност на костите.

Повече информация за остеопорозата, превенцията, диагностиката и лечението може да намерите на https://www.krehkikosti.bg/ и Фейсбук страницата Внимание, чупливо.