Пеенето е…спорт

Последна промяна на 15 януари 2019 в 21:24 827 0

„От известна гледна точка – твърди д-р Фредерик Салдман, автор на книгата „Вземете здравето си в ръце“ – пеенето представлява истински вид спорт, който мобилизира най-малко 300 мускули. Жалко че днес почти никой не си пее в къщи, дори не си тананика под душа. И не знае какво пропуска, защото пеенето е истински еликсир за здравето, достъпен за всички. То притежава редица полезни свойства. Освен че спомага да се загърби всекидневната рутина, променя настроението и поражда позитивни пориви. Пеенето излъчва някаква магия, освобождава ендорфин и ободрява“.

Д-р Салдман препоръчва да се пее силно, тъй като гласните струни имат ниво на напрежение, свързано с градуса на нервност или стрес. Дори по телефона усещаме по гласа му, когато нашият събеседник изпитва тревога или радост.
Забележителни са резултатите от едно изследване в тази насока, проведено в Германия. Учени измерили нивото на имунната защита у хористи преди и след изпълнението на Реквиема на Моцарт. Данните сочили увеличение на имунитета и наличие на повече хормони, повдигащи настроението и самочувствието. Освен това хоровото пеене допринася за разширяването и подобряването на социалните контакти.
Други изследвания на ролята на пеенето са установили, че то подобрява дишането и възпрепятства хъркането нощем. Пеенето представлява също и добро упражнение за коремните мускули.
С други думи - пейте, за да сте по-здрави.