Пет бебета на пациентки с ХВЧЗ, лекуващи се в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, проплакаха през последната година

Отбелязваме Световния ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ)

Последна промяна на 20 May 2021 в 21:41 453 0

Над 20 000 са пациентите с ХВЧЗ, само около 3000 от тях се лекуват.

В Световния ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) имаме добра новина. Въпреки пандемичната обстановка и тежестта на заболяванията си, четири млади жени с болест на Крон (БК) и една пациентка с улцерозен колит и болест на Бехтерев, които се лекуват и проследяват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, станаха майки през последната година. В столичната болница функционира един от най-големите центрове у нас за лечение на възпалителни чревни заболявания.

Успехът е голям – не само за пациентите, но и за лекарите. Заради непредвидимия ход на хроничните възпалителни чревни заболявания, бременността може да бъде свързана със сериозни проблеми и тези пациентки доскоро бяха съветвани да се въздържат от забременяване.

ХВЧЗ са автоимунни заболявания на стомашно-чревния тракт, най-честите от които са УК и болест на Крон (БК). Те могат да се проявят на всякаква възраст, но обикновено засягат хора между 15 и 35 години, в най-активната им възраст. Стресът, бързото и неправилно хранене, както и генетичната предиспозиция са сред основните рискови фактори. Смята се, че над 20 хил. е реалният брой на тези пациенти у нас, но едва около 3000 от тях са на терапия. Въпреки че честотата на ХВЧЗ се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век, общопрактикуващите лекари нямат нагласата да подозират това заболяване и по този начин лечението изостава във времето. „А за качеството на живот на тези пациенти има голяма значение дали заболяването им се контролира или не. Забавянето на лечението или неглижирането на ХВЧЗ водят до тежка инвалидизация“, обяснява гастроентерологът проф. Зоя Спасова, един от най-добрите специалисти в България в областта на ХВЧЗ.

Сред симптомите, които подсказват за болест на Крон и улцерозен колит, са неспиращи коремни болки, треска, анемия и умора, ректално кървене, видимо отслабване и често посещение на тоалетната по голяма нужда. БК предизвиква чревни стеснения, които могат да доведат до непроходимост на червата. Сред другите усложнения са масивни кръвоизливи и перфорация на червата. Ако не бъде лекуван, УК също може да предизвика масивен кръвоизлив, перфорация на дебелото черво, както и в по-тежките случаи, да доведе до рак на дебелото черво.

20% от пациентите с ХВЧЗ страдат от артрит, а един от трима развива и второ автоимунно заболяване. Такъв е случаят на 32-годишната Ана Григорова от Варна, която преди месец стана майка. Преди да бъде диагностицирана с Улцерозен колит, тя се лекува от болест на Бехтерев – автоимунно ревматично заболяване - в Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. По време на бременността, Ана успява да се зарази и с COVID-19, което от трудна, прави задачата на лекарите почти непосилна. Благодарение на непрекъснатия контакт с лекуващия си гастоентеролог проф. Спасова, с която се чува буквално по 10 пъти на ден, тя успява да задържи бременността и днес е майка на 1-месечния Калоян. Напук на двете тежки автоимунни заболявания и прибавената ковид инфекция.

„Цял живот няма да ми стигне да благодаря на проф. Спасова, която остана до мен тогава, когато и общопрактикуващият лекар, и гинеколозите бяха вдигнали ръце, защото във Варна нямаха опит с лечението на тези болести“, разказва Ана. Тя споделя, че иска със своя пример да донесе успокоение на останалите млади хора с възпалителни чревни заболявания, които се лутат между болката и отчаянието. „Когато намерят правилния специалист и спазват предписаното лечение, хората с Улцерозен колит с нищо не са по-различни от останалите. Аз ям, спортувам, танцувам, ЖИВЕЯ“, споделя младата майка.

Факт лист

Хронични възпалителни чревни заболявания

* Хроничните възпалителни чревни заболявания обединяват група от автоимунни заболявания, засягащи гастроинтестиналния тракт, които се характеризират с рецидивиращ ход.
Смята се, че те са социално значими, защото се проявяват основно в млада възраст, между 15 и 35 години.

* Заради неспецифичните симптоми, които включват диария, треска, анемия и умора, ректално кървене, коремни болки и внезапни позиви за дефекация, диагностицирането им понякога се бави с години.

* По данни на СЗО разпространението им, в сравнение с 50-те години на миналия век, се е увеличило над 5 пъти.

* Смята се, че в България броят на пациентите с ХВЧЗ надхвърля 20 000. Само около 3000 от тях обаче се лекуват.

* Не е ясно какво предизвиква тези заболявания, но е доказано, че сред основните рискови фактори са стресът, бързото и неправилно хранене, наследствеността.

* Болестта на Крон има тенденция да бъде по-честа при роднини на пациенти с това състояние. Ако човек има роднина с болестта, рискът от развитие на заболяването е около 10 пъти по-голям от този на общото население и около 30 пъти по-голям, ако роднината е брат или сестра. Също така болестта на Крон е по-честа сред роднини на пациенти с улцерозен колит.

* Макар и по-рядко, ХВЧЗ засягат и деца. Пациенти с болест на Крон под 20-годишна възраст са между 25 и 40%, като около 10% са на възраст под 10 години. Улцерозният колит може да се отключи във всяка възраст, но повечето пациенти са диагностицирани преди 30-годишна възраст. Двата пола са еднакво засегнати.

* Болестта на Крон може да засегне която да е част от храносмилателния тракт, но най-често се появява в края на тънкото черво и началото на дебелото черво

* Улцерозният колит засяга лигавищата на дебелото черво и ректума и води до язви на дебелото черво.

* Понякога пациентите с ХВЧЗ имат нужда да използват тоалетна по 20 пъти на ден

* 20% от пациентите с ХВЧЗ развиват артрит, а един от трима пациенти развива още едно автоимунно заболяване.