Пловдив ще бъде домакин на изложба в подкрепа на донорството „Да дариш живот“

Последна промяна на 15 октомври 2020 в 21:35 271 0

От 15 октомври до 11 ноември 2020 г. в Цар Симеонова градина в Пловдив, на алеята до фонтана „Деметра“, ще бъде разположена изложбата „Да дариш живот“. Тя е част от едноименната национална информационна кампания в подкрепа на донорството, която се организира за втора поредна година от „Астелас България“, Българското дружество по нефрология и в партньорство с Нов български университет (НБУ). Изложбата се реализира с подкрепата на Община Пловдив.

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото за ползите от донорството, тъй като необходимостта от донорски органи в световен мащаб нараства всяка година. В България близо 1200 души се нуждаят от трансплантация на различни органи. В същото време едва 30 души годишно са донорите у нас, за разлика от страни като Белгия, Австрия и Холандия, където техният брой е около 200. Страната ни е на последно място в европейската статистика по брой донори. Статистическите данни показват, че само органите на един донор могат да спасят до 8 живота. Ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10.

Изложбата „Да дариш живот“ включва общо творби на студентите от специалност „Изобразително изкуство“ (графичен дизайн, графика и илюстрация) на НБУ. Те са създадени в рамките на конкурс за най-добър художествен проект по темата в подкрепа на донорството и трансплантациите, който бе част от миналогодишното издание на кампанията.

Експозицията „Да дариш живот“ може да бъде видяна и на входа на Морската градина във Варна до 18 октомври включително.
В рамките на кампанията в подкрепа на донорството в София бе изрисуван стенопис „Частица от теб може да е нов живот за друг“. Той е дело на артиста JahOne и екипа на Фондация Visionary. Високата 12 метра творба е разположена върху 108 кв. метра на калкана на жилищна сграда на кръстовището на улиците „Цар Симеон“ и „Опълченска“.
Изрисувани бяха и стените в Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“ с красиви стенописи, дело на артиста JahOne.

Виж още за: