По повод Световната седмица за борба с глаукомата в София

Последна промяна на 15 March 2023 в 09:01 166 0

Пациентска организация „Глукома” кани столичани на следните събития:

- Лекция „Нови перспективи в диагностиката и лечението на глаукомата” на д-р Ралица Кермекчиева на 16 март, четвъртък, от 14 часа, в Дома на културата ”Средец” (бивш „Лиляна Димитрова“), зад Музикалния театър.

- На безплатна прожекция в кино „Одеон” (метро 3, сп. „Патриарх Евтимий”) на филма „Вуйчо Ваньо” на 15 март от 16,30 часа.

- На безплатна прожекция в кино „Одеон” на филма „Калина Алена” на 16 март от 16 ч. Филмовите прожекции са част от цикъла „Очи за кино” – 50 години студийни кина”.

●●●

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни очни прегледи за глаукома от 20 до 25 март 2023 г. Те ще се провеждат от 14 до 16 часа в клиниката (ет. 2, над централното фоайе). Задължително е предварително записване на тел. 02/ 94 32 262 (в делнични дни между 13 и 15 часа).

Прегледите ще включват измерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. Рецепти за очила не се планира да се изписват. При необходимост от по-задълбочени инструментални изследвания (компютърна периметрия или оптична кохерентна томография), пациентите могат да бъдат хоспитализирани по клинична пътека в планов порядък.

Лечението на глаукомата, която необратимо уврежда зрението, включва редовни прегледи, за да се следи нивото на вътреочното налягане, дефектите в зрителното поле и промените в диска на зрителния нерв. При начална глаукома вътреочното налягане се контролира с капки, а в по-тежките случаи се прилага лазерна или конвенционална хирургия, които се извършват успешно в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това е и единствената клиника, в която се извършва иновативна за България миниинвазивна антиглаукомна операция - гониотомия с Kahook Dual Blade. Методът може да се извършва едновременно с операцията за катаракта (при възрастните хора тези състояния обикновено вървят паралелно), като така болният получава ефект 2 в 1: от една страна зрението се подобрява, тъй като се отстранява катарактата, а от друга - вътреочното налягане и рискът от прогресия на глаукомния процес намаляват. Иновативното при него, освен, че помага да се подобрят две състояния наведнъж, е че стимулира естествената дренажна система на окото, за разлика от класическата хирургия, при която се прави изкуствен път за оттичане. Заради постигнатите отлични резултати, високотехнологичната процедура беше отличена миналата година със специална награда от Българското глаукомно дружество.