Преди половин век у нас за пръв път е присаден бъбрек на човек

УМБАЛ „Александровска“ отбеляза 50-годишнината на трансплантационната дейност в България

Последна промяна на 08 април 2019 в 15:08 377 0

Проф. Христо Куманов е сред основоположниците на трансплантационната дейност в България и получи награда. Изтъкнатият български учен–уролог е завеждал Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“ в периода 1982-1989, 1995-1999 г. Автор е на десетки монографии и над 320 научни труда. Представител е на България в Световната урологична асоциация, бил е член на Изпълнителното бюро на Европейската урологична асоциаця. Един от основателите на онкоурологията в УМБАЛ „Александровска".

Първата бъбречна трансплантация в България е осъществена успешно преди 50 години от екип на Александровска болница в София на 1 февруари 1969 г. Донор е 42-годишен мъж от гр. Елена, починал от мозъчен тумор. Левият му бъбрек е присаден на 49-годишна жена от Врачанско, с ендемичен нефрит и краен стадий на ХБН. Операцията е извършена от екип с ръководител тогавашния началник на Клиниката по урология в Александровска болница - проф. Стоян Ламбрев и асистенти: проф. Никола Атанасов и проф. Христо Куманов. Анестезиолог-реаниматор е доц. Георги Тенев. Два месеца по-късно обаче трансплантираната развива бронхопневмония, която не успява да преодолее и умира.
И до днес болницата е водеща в страната. Към момента в Клиниката по нефрология и трансплантация се наблюдават 670 бъбречно трансплантирани пациенти. Най-дългата преживяемост на бъбречен трансплантат у нас е 32 години. Изключително значимо постижение е раждането на деца от 21 бъбречно трансплантирани жени, като някои от тях имат по 2 раждания.

Виж още за: