Проф. д-р КИНОВ: При дамите коленните стави се износват по- бързо и много по-често, отколкото при мъжете

Последна промяна на 06 January 2023 в 21:39 186 0

По-малко от 6 часа след операцията, пациентката - 68 г. жена от Хасково, вече се изправя и прави първите си крачки. Дамата е бивш счетоводител в банка, след пенсионирането си е работила като болногледач в Италия. Нетърпимите болки в коляното обаче са я принудили да се върне в родината и да потърси лек.


Ендопротезиране на колянна става с помощта на компютърна навигационна система демонстираха за първи път в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на столичната болница. С помощта на съвременната технология се постига много по-добро възстановяване на баланса на коляното и се запазва неговата нормална функция.

Четири жени бяха първите пациентки, които се подложиха на колянно ендопротезиране с помощта на компютърна навигация. Общото между тях е, че са били активни, но заради ескалиращата болка в коляното са почти обездвижени. Първата бе от Стара Загора и е живяла с болката в коляното от години. 65-годишната жена, която е преводач и учител, се е подлагала на всякакви процедури, но без успех досега. Другите дами са пенсионерки от с. Негован и от Враца, които дълго не са се решавали на операция.

„Успехът на колянното, за разлика от тазобедреното ендопротезиране, много зависи от връзките. Колянната става е плоска, което не осигурява достатъчна стабилност. Затова се разчита на коленните връзки, които я подържат стабилна“, обяснява проф. д-р Пламен Кинов, който, освен началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, е и ръководител на едноименната катедра към МУ-София. Той пояснява, че ключът към успеха на интервенцията се крие в това ставата да бъде правилно възстановена, което по-добре се постига чрез компютърната навигация. „Ако имплантът не е поставен оптимално, правилно ориентиран, пациентът започва да куца и да изпитва болка. Навигацията позволява по-добре да бъде направен този баланс. С апарата хирургът по-добре вижда напрежението, движенията, изместванията или функцията на коляното, т.е. кинематика на коляното, и това му позволява да възстанови правилно неговата функция“, допълва известният ортопед.

Оказва се, че заради своята анатомия, жените са много по-склонни към износване на колянната става. Хрущялът при тях е по-еластичен заради физиологичните процеси, през които преминават много от тях (напр. раждане), което го прави по-раним. „Освен това при жените тазът е по-широк, което означава, че лостовете са различни и водят до по-голямо натоварване на колянната става, която по-бързо губи своята функция“, убеден е проф. д-р Кинов. Той посочва, че все пак най-големият бич за коляното е не физиологията, а натрупаните излишни килограми, които правят задачата на нашия двигателен апарат особено трудна.

Оборудването за демонстрацията пристигна в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от Германия. Същата конфигурация, каквато бе използвана при четирите пилотни операции, вече е поръчана от Катедрата по ортопедия и травматология и ще може да се прилага рутинно за ендопротезиране на коленни стави в столичната болница.