Проф. д-р Кинов спаси крака на пациент с хондросарком, 16-сантиметров дефект и тежка инфекция


Болест : хондросарком

Последна промяна на 13 January 2024 в 21:04 165 0

Пооредна свръхсложна операция ще върне нормалния живот на 67-годишен пациент от София. Преди да потърси помощ в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – “, мъжът е претърпял няколко неуспешни операции по повод хондросарком (рак на хрущялната тъкан) на дясна тибия (подбедрица).

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ пациентът постъпва с дефект на костта и инфектирана остеосинтеза с фрактура на плаката и незарастване на костта. Към това се прибавят лош мекотъканен статус и рана на подбедрицата, инфекцията в която е причинена от упорит микроб.

„Това е един от най-сложните случаи, които съм срещал в практиката си. Човекът постъпи при нас с изключително сериозна инфекция, която не са поддава на излекуване с медикаментите, които обикновено използваме“, обяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология проф. д-р Пламен Кинов. Първоначално той обмисля да направи резекция на дефектите до здрава тъкан, излекуване на инфекцията и поставяне на сегментен имплант. След като сегментният имплант е отказан от фирмата - производител, известният ортопед отново е в изходна позиция. Трябва да се намери друг начин да се реши проблема на пациента.

В този момент проф. д-р Кинов решава да се консултира със свои колеги от Западна Европа: проф Стефано Бини от Калифорнийския университет и проф. Андреас Лайтнер. Проф. Лайтнер и българският ортопед са специализирали заедно в Университетската болница в Грац (Австрия), а сега австриецът е директор в нея. Освен това той е председател на Европейското дружество по туморна хирургия. Проф. Бини и проф. Лайтнер са едни от водещите специалисти в областта на ортопедията в САЩ и Европа. Заедно тримата намират решението: сложна реконструкция със сегментен транспорт. Това е много сложна операция, в която собствената кост замества дефекта при продължително лечение в рамките на 6 месеца – и при постоянно теглене от рамкова външна конструкция, наречена външен фиксатор.


Операцията, която е извършена на 9 януари 2024 г. преминава успешно. В екипа, освен проф. д-р Пламен Кинов са д-р Атанас Панев, д-р Радоил Симеонов и д-р Семенисти, който е специализант от Русия. В момента пациентът - пенсиониран счетоводител от София - се възстановява в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той ще бъде изписан на 18 януари 2024 г.
Това, което му предстои, е бавно възстановяване на дефекта в крака, който е 16 см. Това ще става с около 1 мм на ден, т.е. очаква се да отнеме 170 дни или около 6 месеца.
„Възстановяването е много бавно, но предимството е, че зараства със собствена кост, което е най хубавото. Моята прогноза е, че ще се възстанови напълно и ще има един нормален живот“, оптимист е проф. д-р Кинов, който за пореден път успя да надделее над болестта.