Раните зарастват бавно след тежки вирусни инфекции


Болест : рани

Последна промяна на 13 June 2021 в 16:03 429 0

Известно е, че при някои хора раните зарастват много бързо, докато при други това става доста бавно. Причините за това се крият в състоянието на организма на всеки човек.

Когато имунитетът е снижен, в кръвта са по-малко специалните белтъци, които „зашиват” краищата на раната. Защитните сили са намалени след прекарани тежки вирусни инфекции, след изтощителни физически усилия, при наличие на тумори.
Трудно върви зарастването на рани при болни от анемия. В тези случаи до увредените тъкани достига по-малко кислород, клетките в раната не се делят енергично и зарастването се забавя.

При продължителни психически натоварвания и отрицателни емоции в организма се отделят от хипофизата и надбъбреците „вещества на стреса”. Те променят хормоналния фон в организма, изчерпват защитните му сили и ензимите, които стимулират растежа на тъканите. При състояние на стрес белите кръвни клетки са по-слабо активни.

Бавното зарастване на раните може да е симптом на Базедова болест, подагра, затлъстяване с повишен холестерол в кръвта.
Витамините осигуряват жизнеността на тъканите и стимулират растежа им. Известно е, че витамините А, Е и Д подпомагат кожата. Нараняването изисква да са в по-голямо количество. Много важен за бързото съсирване на кръвта е витамин К.