Разгадаха биологичния часовник

Последна промяна на 22 April 2018 в 00:54 812 0

Нобеловият комитет обяви носителя на Нобелова награда за физиология и медицина за 2017 г. Наградата бе присъдена на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг. Те получиха Нобела за откритието на молекулни механизми, контролиращи циркадианния ритъм, популярно наречен биологичен часовник. „Откритието им обяснява как растенията, животните и хората променят биологичния си ритъм, за да го синхронизират с въртенето на Земята”, обявиха от Нобеловия комитет.

Ако някога сте работили нощна смяна или сте пресекли няколко часови зони със самолет, знаете, че ако не спим в синхрон с планетата, това може да се отрази на здравето ни. Животът на Земята е адаптиран към въртенето на планетата ни.
Лауреатите на Нобеловата награда за 2017 г. са успели да изолират гена (наречен периодичен ген – period gene), който контролира нашия всекидневен биологичен ритъм. Те показаха, че този ген кодира протеин (PER), който се натрупва в клетките през нощта, а след това се разгражда през деня. Благодарение на тях се знае, че функцията на биологичните часовници се основава на един и същ принцип в клетките на всички многоклетъчни организми, включително хората.