С тържествен водосвет откриха напълно обновения детски хематологичен център в ИСУЛ

Отделението е напълно преобразено, изцяло със средства от дарители

Последна промяна на 15 May 2023 в 15:46 113 0

Експертен център за Хемофилия, Таласемия и други редки хематологични заболявания към Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, който беше обновен, изцяло със средства от дарители, беше тържествено открит днес.
В началото на церемонията водосвет отслужи Протоерей Венцислав Попиванов, който подари на малките пациенти осветени икони от Софийската Света Митрополия.

Изпълнителният директор на болницата г-н Любомир Пенев, заедно с г-жа Илиана Първанова – майка на дете с Таласемия, което се лекува в центъра, и председател на Фондация „Калинки за живот – за децата с Таласемия“, връчиха специални сертификати на присъстващите дарители.
Директорът на болницата изненада г-жа Първанова, която беше основният инициатор на това центърът да се преобрази по този начин и прекара дни наред в търсене на спонсори, със специална грамота. Тя се дава по време на годишните награди на болницата и е запазена само за служители. „За пръв път правим изключение, защото след всичко, което направихте, вие вече сте една от нас“, обясни г-н Пенев.
Изненада имаше и от страна на малките пациенти, част от които присъстваха на церемонията със своите родители. Те подариха на лекуващите ги лекари стилизирани икони на Богородица с младенеца.

Над 50 дарители – фирми и физически лица, лекари се включиха в обновлението на центъра, което започна в края на миналата година. Някои помогнаха с материали, други с финансови средства, трети допринесоха с личен труд, а резултатът е едно уютно място за децата, всяко от които прекарва там средно по 3-4 дни в месеца.

Сред основните дарители са фирмите ИЗИ КРЕДИТ, Ви Джи Еф, Енергопроект консулт, Екогллоуб, Зонта Клуб София, както и граждани, сред които г-жа Биляна Тончева, г-жа Цветизара Найденова, които подпомогнаха финансово проекта. С различни суми допринесоха и много други дарители, на които от болничната управа и от родителската асоциация благодариха от сърце.

Сред хората, допринесли най-много за новия облик на центъра са двамата живописци – Димитър и Боян. Димитър е самоук художник от Кърджали, който се занимава с изографисване на фасади, а Боян е преподавател по живопис във Великотърновския университет. Двамата рисуваха в отделението над три месеца, предимно вечер, защото през деня то е пълно с деца. А всяка една от рисунките им, които греят по стените, не е случайна, а е част от послание към децата, които водят битка с хематологично заболяване. За да покажат още веднъж своята съпричастност към лечението на децата с хематологични заболявания, преди да дойдат на официалната церемония днес, Боян и Димитър дариха кръв за своите малки приятели.
***

* В Експертен център за Хемофилия, Таласемия и други редки хематологични заболявания се лекуват и проследяват над 45 деца с таласемия и около 80 с хемофилия и други редки заболявания на кръвта.

* Най-малкият пациент с таласемия е само на 11 месеца.

* Хемофилията и Таласемията са редки, доброкачествени, наследствени генетични заболявания, които са доживотни. Благодарение на напредъка на съвременната медицина те вече не са смъртоносни, но изискват ежемесечно, а понякога и по-често, проследяване.

* Има пациенти, които за първи път се прекрачили прага на центъра, когато са били бебета, а днес са пораснали, млади хора.

* Интервенциите, които трябва да изтърпят тези деца 2 пъти в месеца, а понякога и по-често (кръвопреливане, вливане на различни фактори) често са травмиращи за тях. Ето защо обстановката, в която те ще бъдат извършвани, е от много голямо значение за малките пациенти.

* Основният проблем, с който се сблъскват лекарите и родителите на деца с Таласемия, е липсата на достатъчно кръв за редовните кръвопреливания, които се правят по два пъти всеки месец. Понякога се налага децата да чакат по 10 дни докато се намери кръв за кръвопреливане, а това се отразява на лечението и на общото им състояние.