Съобщение до медиите

Последна промяна на 02 декември 2021 в 23:35 31 0

Във връзка с излъчен на 29.11.2021г. репортаж на bTV и после в няколко други медии, в който жена разказва за съпруга си, който е починал след отказ за прием в болница, беше извършена проверка в спешното отделение на УМБАЛ «Александровска».

Проверката установи, че въпросният пациент е постъпил в 6.00 часа на 19.11.2021г. по повод болка в гърдите, задух и обща отпадналост. Няколко дни преди това е бил изписан от Пета градска болница, където е лекуван 26 дни по повод белодробна тромбоемболия и сърдечна недостатъчност. Болният е имал и стари придружаващи заболявания – прекаран инфаркт на миокарда, ритъмни и проводни нарушения, имплантиран пейсмейкър.

При постъпването в спешното отделение на Александровска болница пациентът е бил в тежко увредено общо състояние със задух и цианоза. Проведеният бърз тест за Codiv-19 е бил отрицателен. Назначени са необходимите допълнителни изследвания, болният е настанен в зоната за обсервация (уточняване), където е започната терапия за стабилизиране на състоянието му. Предвид отрицателния резултат от PCR-теста и след обсъждане с имунолог е било прието, че се касае за пациент с преживяна COVID-19 инфекция, без наличие на активна репликация на вируса. Проведените няколко диагностични проби са удължили времето за получване на окончантелен резултат.

След извършен скенер са установени сериозни изменения на белите дробове, включително окръглена находка с неправилна форма, суспектна за белодробен абсцес или тумор в разпад. Тези данни от образното изследване са дали основание на дежурния екип в спешното отделение да насочат пациента към лечебно заведение, което разполага с клиника или отделение по гръдна хирургия, с каквито УМБАЛ «Александровска» не разполага. Дежурният екип е подал сигнал до ЦСМП в 16.00 часа на 19.11.2021г. с искане за линейка за спешен транспорт. Линейката е пристигнала в късните часове на денонощието – 22.06 часа и транспортирането на пациента е осъществен тогава.
По време на постъпването и престоя на пациента в Спешно отделение на Александровска болница са били спазени всички изисквания на медицинските стандарти и лечебните алгоритми за стабилизиране на неговото състояние му и уточняване на заболяването му. Започнато е навременно и адекватно лечение, след преценка на данните от извършените изследвания и прегледи от лекуващите екипи, както и от данните в наличната медицинска документация.

След получаване на резултата от образното изследване за наличието на формация в белия дроб, пациентът е коректно насочен за хоспитализация в лечебно заведение, разполагащо с клиника по гръдна хирургия.

В Александровска болница не е постъпал последващ сигнал за връщане на пациента от екип на ЦСМП към болницата.

Александровска болница не е връщала и не е отказвала лечение на пациента.

Екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалия!

1 декември 2021г.

Виж още за: