Съвременните биологични терапии намаляват нуждата от кортикостероиди за хората с астма

Последна промяна на 06 December 2023 в 09:14 112 0

„Пациентите с тежка астма в България имат достъп до съвременни, биологични терапии, но за съжаление много от тях не са наясно с това. Биологичното лечение при тежка астма, включено навреме, може да подобри контрола на заболяването, да ограничи употребата на кортикостероиди и да подобри качеството на живот на пациентите.“ Това заяви председателят на Българското дружество по алергология проф. д-р Мария Стаевска по време на VI Национален конгрес на Българския лекарски съюз. „Рискът от развитие на нежелани реакции при използването на кортикостероиди (инжекционни или на таблетки), се увеличава при периодичната им употреба (4 или повече назначени курса на година). Не трябва да се подценява този риск, като в международните ръководства за лечение на астмата се препоръчва употребата на кортикостероиди да е последна алтернатива при пациентите с тежка астма“, допълни тя.

Едни от най-големите предизвикателства при лечението на тежка астма са, че тя е неразпозната и неправилно диагностицирана. Специалистите се сблъскват и с недокументираната употреба на системни кортикостероиди, което затруднява оценката на тежестта на заболяването, както и неосъзнаване на страничните ефекти на системните кортикостероиди от страна на пациентите.

Астмата е заболяване, при което е налице хронично възпаление на дихателните пътища, което се изявява с кашлица, стягане в гърдите, задух и затруднено дишане. По-вероятно е пациентът да бъде диагностициран с тежка астма, ако е преживял две или повече влошавания на заболяването през последната година, има персистираща симптоматика и ограничена физическа активност въпреки оптималната инхалаторна терапия.

Проф. д-р Мария Стаевска, дм, е специалист по вътрешни болести и алергология. От 2016 г. е ръководител на Катедрата по алергология към Медицинския университет – София., а година по-късно е назначена за началник на Клиниката по клинична алергология към Университетска болница „Александровска“, в която се извършва оценка и лечение на тежка астма. От 2019 г. е председател на Българското дружество по алергология.