Шестима повеждат битка за по-добър контрол на диабета с помощта на технологията на Dexcom


Болест : диабет

Последна промяна на 18 November 2021 в 21:28 471 0

Те се присъединяват към инициативата #SeeDiabetes, която американската компания и Ник Джонас стартираха през ноември
18 ноември 2021, София

Диабетът е заболяване, от което страдат милиони хора по света, като ги изправя пред трудности в ежедневието, затова искаме да ви запознаем с няколко вдъхновяващи личности, които са решили да се борят! Пример за това са четири талантливи и успешни български жени с диабет тип 1, един малък боец на 9 години, диагностициран с диабет, и неговата майка. Тези хора се силни духом – независимо от своя диабет, и въпреки него са в състояние и да живеят нормален и пълноценен живот. Приемат диабета не като присъда, а като повод за надежда, сила и мотив да бъдат по-силни със всеки изминал ден! Историите на Екатерина, Мария, Габриела, Доротея, малкия Богомил и неговата майка Елица са истински примери за пациентите, които се борят с диагнозата и търсят начини да живеят с диабета, без това да пречи на работа, обучение и социални контакти.

По повод Месеца на информираността за диабета, през ноември Dexcom стартира кампанията #SeeDiabetes. Тази кампанията се стреми да насърчи гласа на повече хора с тази диагноза да бъде чут, в опит да се постигне значима промяна в достъпа до грижи. Целта на инициативата е да се повиши осведомеността относно предизвикателствата, пред които са изправени хората с диабет в България, а и по света, докато се опитват да получат достъп до лечението, от което се нуждаят. За да даде старт на кампанията, мултиплатиненият изпълнител, актьор и филантроп Ник Джонас използва платформата Instagram през ноември, за да помогне на хората по света да научат повече за диабета, като представя в канала си историите на пациенти с диабет от цял свят. Шестимата българи заедно с посланици от цял свят са също част от #SeeDiabetes. Съвместно с Ник Джонас те споделят историите си, за да повишат осведомеността за това какво е да живееш с диабет и да подчертаят вдъхновяващите начини, по които хората се справят с това състояние, като продължават да постигат мечтите си. Българските воини споделят пътя, който са изминали от деня на поставяне на диагнозата до днес, когато разполагат с по-добри методи за справяне със състоянието. Екатерина, Мария, Габриела, Доротея, 9-годишният Богомил и майка му Елица знаят добре какво е да си бодеш пръстите всеки ден, да мериш с глюкомер и да се опитваш да контролираш нивата на глюкозата си, но невинаги успешно, и да се надяваш да не получиш тежка хипогликемия.
От октомври обаче те вече разполагат с далеч по-удобен, лесен, безболезнен и високотехнологичен начин за контрол на заболяването. С помощта на устройствата за непрекъснат мониторинг на глюкозата Dexcom One, които вече са достъпни и в България, те могат да проследяват стойностите на глюкозата непрекъснато.

За 17-годишната Екатерина Иванова устройството е начин да продължава да печели битките не само с диабета, но и в таекуондото. Младата спортна надежда, която има титли от световни и европейски първенства, признава, че досега не е успявала да постигне достатъчно добър контрол на диабета. „Сензорът ми спестява време и усилия, тъй като преди използвах глюкомер и ако го забравех, ставаше трудно да следя стойностите на глюкозата. Докато сега всичко е в телефона, който е винаги с мен, и трябва само да вляза в апликацията, за да проверя стойностите“, казва Кати.
Мария Хотън също е част от воините на Dexcom, има канал в YouTube и говори активно по темата за диабета. 23-годишната студентка по маркетинг и дизайн е убедена, че споделяйки своята история за диабета, без да крие състоянието си и това, че си поставя инжекции с инсулин, я прави не само по-силна, но и помага на останалите да преодолеят трудностите. „Смятам, че устройството за мониторинг на глюкозата е удобно, точно и лесно за употреба. Сега нивата на глюкозата ми са по-стабилни и най-голямото предимство е, че мога да си следя нивата по всяко време, навсякъде, без убождания на пръстите“, казва тя.

Доротея Николова е единствената българка с диабет, която изминава пеша El Camino de Santiago – цели 820 км, за 30 дни. Тя е майка на 3 дъщери, журналист по професия и призвание и разбира се, воин срещу диабета.“Измерването с помощта на технологията позволява, заради честотата да видиш това, което, ако се мериш с убождания от пръста, може да не си успял да разбереш с години - тенденции, часовете от денонощието, в които глюкозата ти се движи преобладаващо в добри граници, скритите иначе и невидими нива на глюкозата”, споделя тя.

9-годишният Богомил е най-малкият сред българските посланици на кампанията на Dexcom. Той участва в тандем със своята майка, Елица Сиракова. Тя чува диагнозата диабет за сина си, когато той е само на 3,5 години. Първоначално е в шок, после започва да трупа знания как да се справя със заболяването на момченцето. Не си и помисля за миг да се откаже, напротив, дори помага на останалите родители. „Боги е физически активно дете, което ходи на училище, и сензорите ни помагат заедно да контролираме диабета. Поставянето на устройството е лесно, безболезнено. Дава спокойствие, защото осигурява комфорт на детето – може да си играе, без да е нужно да бода пръстите му постоянно. На всеки 5 минути чрез апликацията на телефона се показва промяната в глюкозата“, разказва Елица.

При 27-годишната Габриела Грозева диабетът се появява, когато е на 9 г. Тя живее отдавна с диагнозата, без да се срамува, а напротив - гордее се, защото смята, че я прави по-силна. Габи вече се е записала и в курс за обучители за диабет на Международната диабетна асоциация с цел да помага на другите. Учи и специализира хранене и диететика, защото търси полезните съставки и рецепти, които са не само здравословни, но и вкусни. „Не мога да повярвам, че раните по пръстите ми от многобройните боцкания при мерене на кръвна захар с глюкомер изчезнаха напълно. Устройството ми помага при ежедневния контрол на диабета на съвсем различно ниво отколкото един глюкомер би могъл. Благодарение на това намалих хипогликемиите с 50% и успях да намаля инсулина и корекциите му с по 2-3 единици на ден“, споделя Габи.
В България пациентите с диабет са около 442,5 хиляди по данни на Международната федерация по диабет от 2019 г. Което означава, че представляват около 8,3% от населението. Огромна част от пациентите у нас нямат достъп до съвременни терапии и технологии и не използват устройства за проследяване на глюкозата, които биха им осигурили по-добър контрол над заболяването. Според медицинските експерти прилагането на технологии за непрекъснат мониторинг на глюкозата значително биха подобрили качеството на живот на хората, които страдат от диабет.

За Dexcom, Inc.

От 1999 г. насам Dexcom Inc. дава възможност на хората да поемат контрола над диабета чрез иновативни системи за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM). С централен офис в Сан Диего, Калифорния, и офиси в цяла Европа компанията се превърна в лидер в технологиите за контролиране на диабета. Като се вслушва в нуждите на потребители, медицински специалисти и доставчици, Dexcom опростява и подобрява методите за контрол на диабета по целия свят. За повече информация относно Dexcom CGM посетете www.dexcom.com.

Dexcom популяризира Dexcom ONE в България в партньорство със „Софарма трейдинг”, eдна от най-големите български компании и лидер в предоставянето на цялостни решения в сектора на грижата за здравето в България и Сърбия.