Ще има ли скоро хапче против старост?

Последна промяна на 24 януари 2018 в 17:33 470 0

Учените твърдят, че разликата между биологичната и истинската възраст на човека може да е до 20 години. В Русия например повечето хора са биологично по-стари от своята реална възраст. Директорът на института по физико-химична биология академик Владимир Скулачов оглави мащабен проект за борба със старостта на клетъчно ниво. Според него стареенето е програма, програмиран етап от развитието ни, заложен в гените. Основната цел на учения е да разработи средство, с което да въздейства върху тази програма – да я промени и да премести границите на стареенето.
Въпросното въздействие академик Скулачов се опитва да установи чрез синтетични молекули, които възпрепятстват натрупването на активни форми на кислород в клетките. Според него нашият най-голям враг, колкото и странно да звучи, е кислородът. Човешките клетки се самоунищожават, синтезирайки отровни форми на кислорода. Именно тях обезврежда създаденото от академика на основата на растителни антиоксиданти вещество, по-известно като „йони на Скулачов”. Тези йони проникват не просто в клетката, а в митохондриите и (това са химическите лаборатории на тялото, в които всеки ден се преработват около 400 литра кислород), където впрочем провежда своята разрушителна дейност отровният кислород, който провокира общо стареене на организма.
Бюрото на академика е отрупано с писма на хора, които искат доброволно да му станат опитни мишки. Защото, ако йоните му проработят масово, се прогнозира продължителността на човешкия живот да стигне до 800 години. И което е по-важното – с удължена фаза на младостта.
Но в свои изявления академикът се застрахова, че хапчето против старост няма да бъде създадено в близко, а в доста по-далечно бъдеще.