Скованите крайници може да сигнализират за диабет

Ново откритие за захарния диабет
Болест : диабет

Последна промяна на 07 август 2018 в 19:40 978 0

Учени от Швеция и Финландия направиха сензационно откритие, разграничавайки цели пет типа диабет. До сега болестта се разделяше само на тип 1 и тип 2, но медицинската класификация на заболяването не е осъвременявана от 20 години. Диагностиката продължава да се базира основно на измерването на нивата на кръвната захар.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване и обикновено се проявява в детската възраст. Характеризира се с дефицит на инсулин, причинен от автоимунни процеси, при които тялото атакува инсулиновите фабрики – бетаклетките.

Диабет тип 2 пък се свързва с некачествен начин на живот. Болестта се проявява в по-късна възраст и се характеризира с недостатъчно производство на инсулин, в резултат на повишени нужди от хормона при затлъстяване и резистентност към него. Изследването на шведските и финландски учени обаче дава по-детайлна картина. Проучванията са обхванали около 15 хиляди души, наскоро диагностицирани с диабет. Специалистите са проучили няколко показатели на заболяването – развитие, лечение и поява на усложнения. На базата на получените резултати специалистите са разграничили общо пет групи диабет, заедно с познатите до момента тип 1 и тип 2.

Според новото изследване група 3 представлява тежък инсулино-резистентен диабет. Пациентите в повечето случаи са с доста наднормено тегло и произвеждат инсулин, но тялото им не реагира на хормона.

Група 4 е лек диабет – свързан със затлъстяване.

Група 5 е също лек диабет, свързан с възрастта. Пациентите развиват симптоми в по-късна възраст, в сравнение с индивидите от останалите групи и заболяването протича по-леко. Тази група може да бъде причислена към предиабета, където кръвната захар е около горната граница на нормата. За съжаление обаче усложненията, особено дибетната невропатия, се наблюдават и в тази група.

Скованите крайници може да сигнализират за диабет
Този симптом досега не е споменаван при диабета: скованите крайници. Не малко хора се оплакват, че сутрин, когато стават, усещат скованост в крайниците. Честата проява на такова усещане, особено ако е придружено от изтръпване, е ясен симптом за периферна невропатия. Ако този проблем зачести, трябва да се обърнете към лекар, защото може би става дума за симптом за сериозно заболяване, най-вече за диабет. Хронично високите нива на кръвната захар носят сериозен риск от увреждане на кръвоносните съдове, особено в областта на крайниците. Това неизменно води до влошаване на дейността на периферните нерви, а сковаността, изтръпването и изстиването на крайниците са сред първите симптоми.

Ако често ви се сковават краката не се плашете, не е задължително да страдате от диабет. Възможно е това да е страничен ефект от лекарства или интоксикация. Лекарствени средства, ползвани при химиотерапия или за лечение на сърдечни проблеми, често водят до леки прояви на периферна невропатия. Подобен ефект има и при продължително излагане и интоксикация с живак, олово, арсен и други токсични елементи.

Сковаността може да алармира за дефицит на витамин В12. Хората, които не приемат редовно изискуемите дози от него, са основните жертви на периферна невропатия. Анемията от дефицит на този витамин е често срещана.
Скованост може да се среща и при заболяване на тазобедрената става (коксартроза) или на костната става (топартроза).

Последният вариант при скованост на крайниците е злоупотребата с алкохол. Прекаляването с алкохол първоначално води до треперене на ръцете, а в по-късен стадий с пушенето състоянието прогресира до често проявяваща се скованост.