Спасителна акция по въздух даде шанс за живот на 27-годишно момиче от Варна с тежък мозъчен кръвоизлив


Болест : мозъчна аневризма

Последна промяна на 12 August 2021 в 22:41 392 0

Спасителна акция по въздух даде шанс за живот на 27-годишно момиче от Варна в кома заради тежка мозъчна хеморагия (кръвоизлив), причинена от руптурирала мозъчна аневризма. Благодарение на координираните действия на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната, Президентството и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ момичето вече е в съзнание и с подобрени неврологични показатели.

Хронологията
На 27 юли пациентката получава кръвоизлив в следствие на мозъчна аневризма и е приета в тежко състояние във варненската болница. Следват редица консултации със специалисти, но неврохирургична интервенция крие рискове и никой не се наема да оперира. На 9 август състоянието й още се влошава. Междувременно близките са успяли да се свържат с доц. Станимир Сираков, завеждащ Референтния център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той дава надежда, че аневризмата може да бъде третирана по ендоваскуларен път (със специална методика през артерия на крака), но интервенцията трябва да се извърши веднага. Заради изключително тежкото състояние на болната транспортирането с реаномобил от София до Варна е немислимо.

Единственият вариант е тя да бъде транспортирана по въздух. Следва бърза организация: изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев се свързва с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той от своя страна – с колегата си от Министерство на отбраната Георги Панайотов, информиран е и президента ген. Румен Радев, който дава съгласието си момичето да бъде транспортирано до София с военния самолет „Спартан“. Екип от реаниматори от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, начело с началника на ОАРИЛ, д-р Росица Танова, заминава за Варна. След като успява на място да стабилизира пациентката, екипът успешно я транспортира до Авиобаза „Враждебна“, където реанимобил на Спешна помощ вече чака, за да я закара за спешната интервенция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. От там тя е поета от екипа на доц. Сираков, който веднага се заема с интервенцията, продължила няколко часа.

„Момичето пристигна при нас в кома, в крайно тежко състояние. Вече е в съзнание, движи клепачите си, неврологичният й статус е добър. Вчера колегите от реанимация се опитаха да я екстубират. Все още има известни проблеми с дишането, затова е на апарат, но изгледите са добри“, обясни доц. Сираков.

Какво представлява мозъчната аневризма?
Мозъчната аневризма представлява балоноподобно разширение на някоя от артериите в мозъка. Най-често тя бива откривана когато се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка или тясното пространство около мозъка. Това кървене води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и смърт. Мозъчните аневризми могат да възникнат при хора от всички възрасти, но най-често се откриват във възрастовата група 30-60 години. При жените рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че ако не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.

В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през 2019 година. От началото на 2021 година до сега са третирани 190 аневризми и 20 артерио-венозни малформации.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изказва специални благодарности на Отделението по реанимация на УМБАЛ „Св. Анна“ – Варна, за грижите, които са положили за младата пациентка, както и на военнослужещите от 16-та транспортна авиационна група на авиобаза „Враждебна“, за отлично изпълнения служебен дълг.