Стартира третото издание на националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце“


Болест : Хроничната венозна болест

Последна промяна на 21 април 2021 в 22:29 323 0

Инициативата се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и цели повишаване на информираността относно начините за превенция, нуждата от ранно диагностициране и лечение на хроничната венозна болест

 За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната венозна болест, особено в условията на пандемия.

Началото на кампанията бе обявено на специална пресконференция с участието на проф. д-р Веселин Петров – председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА), проф. д-р Марио Станкев и проф. д-р Васил Червенков – членове на управителния съвет на БНДСЕХА. На събитието бе представена и актрисата Александра Сърчаджиева – този път в ролята ѝ на посланик на третото издание на инициативата.

Кампанията ще продължи в периода април – септември 2021 г. и се реализира с подкрепата на фармацевтична компания Servier и на сайта www.venite.bg. Тази година мотото на инициативата е „Вземи краката си в ръце aктивно“, защото във времената, в които живеем, активното движение и проактивното търсене на навременна диагностика са по-важни от всякога.
Хроничната венозна болест (т.нар. разширени вени) може да започне в сравнително ранна възраст, като засяга около 50% от населението или всеки втори българин. „В условията на пандемия през последната година рисковите фактори за поява на разширени вени за съжаление се увеличиха значително. В резултат на социалната изолация и обездвижването наблюдаваме повишен риск и засилена предразположеност към появата на ХВБ, както и повече случаи на хора с ранни симптоми на заболяването“, сподели проф. д-р Веселин Петhttp://www.venite.bg/ров.

Информационната кампания „Вземи краката си в ръце“ ще включва множество активности като традиционните безплатни профилактични прегледи в цялата страна и научни и информационни статии и интервюта с експерти. Целта е да се предостави изчерпателна информация за начините за превенция и важността на ранната диагностика на хроничната венозна болест. Акцент на кампанията ще бъдат и повишените рискове, които носи обездвижването по време на пандемия и сериозните последици, до които би довело пренебрегването на симптомите и нуждата от навременно лечение.

Посланик на националната кампания тази година ще бъде актрисата Алекс Сърчаджиева. Поканата към нея бе отправена не само защото е много обичана и съпричастна към значими за обществото каузи, а и защото хората с професии, изискващи дълго време стоене на крак, в това число и актьорската професия, са по-застрашени от появата на разширени вени и трябва да са запознати с необходимостта от превантивна диагностика, дори без видими признаци и симптоми на заболяването.

За първи път тази година организаторите на кампанията ще отправят конкретни предизвикателства, с които да мотивират хората да се движат още по-активно през летните месеци и не само. Основната активация е вдъхновяващото #ПътешествиеСМисия. Неговата голяма цел е ВСИЧКИ ЗАЕДНО – здравни експерти и асоциации, медии, посланици на кампанията, хората, страдащи от ХВБ, да станем част от един истински #ОтборСМисия и за 2 месеца да извървим 10 МИЛИОНА КРАЧКИ.

В специално създадена Facebook група #ПътешествиеСМисия и под ръководството на един от най-известните ни travel блогъри Ели Иванова всеки ще има възможност да извърви вдъхновяващите маршрути, предложени от нея, и да помогне за реализацията на общата ни мисия – 10 милиона крачки и споделянето на позитивния пример за активно движение и поддържане на добър венозен тонус. Всеки участник ще може да следи броя на извървените крачки на сайта www.venite.bg, а цялата информация за #ПътешествиеСМисия ще бъде споделяна и във Facebook страницата venite.bg.
Традиционно националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце“ ще завърши с голямо събитие на открито под наслов „Босата разходка“. https://www.facebook.com/venite.bg

За актуални новини за кампанията и инициативите ѝ можете да последвате: https://www.facebook.com/venite.bg и да посетите www.venite.bg.


За хроничната венозна болест:https://www.facebook.com/venite.bg
Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. За разлика от артериите, венозните стени нямат собствени мускулни влакна. Еднопосочното движение на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули. Следователно, когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените.
Когато стоим продължително време , кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. В дългосрочен план повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно. Вследствие на увреждане на венозните клапи част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяването на вените. В този стадий все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на ранните симптоми, които са: лесна уморяемост, тежест, болка, зачервяване, чувство на затопляне, мравучкане, схващане през нощта, подути глезени в края на деня.

За Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология:
БНДСЕХА е дружество с нестопанска цел, което цели да обединява, подпомага и обучава специалисти в областите на съдовата хирургия и ангиологията.
Председател: проф.д-р Веселин Петров
Членове на Управителния съвет:
Проф. д-р Васил Червенков, д.м.; проф. д-р Кузман Гиров, д.м.; проф. д-р Марио Станкев, д.м.н.; проф. д-р Тодор Захариев, д.м.н.; проф. д-р Детелина Луканова, д.м.; проф. д-р Веселин Петров, д.м.; доц. д-р Росен Стойчев, д.м.; доц. д-р Драго Желев, д.м.; доц. д-р Любомир Бешев, д.м.; доц. д-р Димитър Петков, д.м.; д-р Георги Георгиев, д.м.; д-р Михаил Чешмеджиев, д.м.; д-р Асен Драмов.