Търсят пациенти с ХОББ за клинични проучвания на нова терапия


Болест : ХОББ

Последна промяна на 06 January 2023 в 20:31 219 0

До средата на януари болните от ХОББ на възраст над 40 години имат възможност за лесен достъп до иновативна терапия чрез участие в клинични проучвания в градовете Варна, Габрово и Разград. За да се включат, е необходимо да се регистрират онлайн на адрес: https://www.pratia.bg/s/prouchvania/bg/hobb

С настъпване на студените месеци зачестяват оплакванията от затруднено дишане при страдащите от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тя представлява блокиране на въздушния поток при пациенти с белодробен емфизем и хроничен бронхит. Най-честите външни фактори, които причиняват ХОББ, са тютюнопушенето, студът, влагата и запрашеността във въздуха от сажди, токсични промишлени вещества, газове и пари. Фактори за нейната поява са емфизем, хронични инфекции, алергични състояния и наследствен ген.
Болестните промени при ХОББ увреждат бронхиалната лигавица и дразнят жлезите и гладката мускулатура на бронхите, което води до секреция с жилав характер, която е трудна за отделяне и прави възможно развитието на микроорганизми и възпалителни процеси. С напредването на възпалителния процес бронхиалната лигавица изтънява и се отпуска. В резултат на това се появява кашлица с различна сила, честота, характер и отделяне на храчки. Симптомите обикновено се влошават с допълнително развиващите се инфекции, които студените и влажни месеци благоприятстват. С напредването на хроничния процес се появяват признаци на изостряне – задух, усещане за бодежи в гърдите, влошаване на общото състояние и намалена работоспособност. 

В много случаи ХОББ се диагностицира със закъснение, когато заболяването вече е в напреднал стадий. За да се постави диагноза, се използват общи и специфични изследвания. Общите включват физически преглед, рентгенова или компютърна томография, стрес тест за физическата активност на пациента, оксиметрия и кръвна картина. Специфичните изследвания са фокусирани върху изследване на дихателна функцията, включително измерване на дихателния обем.

Ако пациентът с ХОББ е диагностициран с лека степен на заболяването, е нужно минимално лечение и спазване на здравословен начин на живот – отказване от тютюнопушене и елиминиране на вредните фактори. Ако заболяването е в умерена или тежка форма обаче се прилага лечение с медикаменти, кислородна терапия, а понякога дори хирургична намеса.

През зимните месеци пациентите с ХОББ трябва да избягват струпване на хора, срещи с болни от респираторни заболявания, да спазват правилен режим на хранене и на движение, както и да ограничат алкохола и цигарите. Препоръчително е да избягват студени помещения, да носят предпазна маска и да проветряват често помещенията, които обитават. Нужно е също да избягват отопление с дърва, защото димът и саждите влошават ХОББ-а, а при влажно и мъгливо време да не излизат навън за продължително време. Препоръчва се прием на витамини и поставяне на противогрипна ваксина - съветва д-р Царина Цанева, пулмолог в МБАЛ Ловеч.