Тест за риск от рак на яйчниците

Билка : ници

Последна промяна на 24 декември 2019 в 12:57 477 0

Тест за оценка на риска за злокачествени образувания в областта на яйчниците и маточните тръби въвеждат в Централната клинична лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

ROMA (risk of ovarian malignancy algorithm) индексът включва едновременно изследване на два туморни маркера - НЕ4 (human epididymis protein, белтък от епидидимиса на човек) и СА 125 (карбохидратен антиген 125). Резултатите от този комбиниран тест показват риска от онкологично заболяване в проценти и се тълкуват заедно с тези от останалите методи за изследване: клиничен преглед, ехографски, образни изследвания.

Едновременното повишаване както на HE4, така и на CA 125 предполага наличие на гинекологични злокачествени заболявания. Повишените нива само на CA 125 при ниски нива на HE4 предполагат по-скоро наличие на гинекологични доброкачествени заболявания.

При сравнителни проучвания на пациентки с рак на яйчника и здрави жени се установява, че НЕ4 е с най-висока чувствителност за диагностика от останалите белтъци, които доказват рак на яйчника. Установява се, че комбинацията от двата маркера НЕ4 и СА 125 е по-точна относно предсказването на раково заболяване, отколкото всеки от тестовете поотделно. Чувствителността на комбинацията от тестове е 76%, а специфичността е 95%.

Възрастта е важна

Важно е да се знае, че референтните стойности при млади жени и при такива в менопауза са различни. При първите стойности под 11,4% показват нисък риск от туморно заболяване, докато при вторите граничната стойност е 29,9%. Това се дължи на физиологичните промени, които настъпват в организма на жените след менопауза.

Онкологичните заболявания заемат второ място след сърдечно-съдовите като причина за смъртност. При жените най-честите локализации са млечна жлеза, колон, ректум и анус, тяло на матка, маточна шийка, яйчник.

Ракът на яйчника е четвърти по смъртност, причинена от злокачествени тумори при жените от цял свят. За Европа честотата на смъртност от рак на яйчника е 3,6 – 9,3 на 100 000 жени. Важно за лечението му е да започне в ранен стадий. Комбинацията на клинично изследване на пациентката, тестване на СА 125 и образно изследване показват най-висока степен на предвидимост за злокачественост.

Освен като прогностичен метод ROMA индексът може да служи и за мониторинг при вече диагностицирано онкологично заболяване.
Цената на изследването, което не се поема от НЗОК, е 65 лева.