Три чувала с играчки за децата от УНГ тделението на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Последна промяна на 14 December 2021 в 20:50 236 0

(Отляво надясно) М.с. Емилия Георгиева, 6-месечният Валентин със своята майка, доц. Цоло Цолов (началник на отделението), 7-годишният Виктор със своята майка, 1-годишният Асен със своята майка, ст. м. с. Рени Наполеонова и санитарката Детелина Петрова.

Тази година Дядо Коледа подрани в Детското УНГ отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Не един, не два, а цели три чувала с подаръци за малчуганите остави той под елхата. В ролята на Добрия старец влезе столичанката Розалина Йорданова. Впечатлена от разказите за малките пациенти на своята приятелка – Рени Наполеонова – старша сестра на отделението, жената спонтанно решила да ги изненада. И така се появили цели три торби с изкушаващи играчки, които ще направят престоя в болницата на дечицата, а и на техните родители, по-забавен.

Всъщност това не е първият път, в който сестра Наполеонова влиза в ролята на добрата фея. По време на първата вълна на пандемията, когато заради спрения планов прием детското УНГ отделение е празно, тя успява набързо да организира персонала. И така, дълго планираният освежителен ремонт, който заради вечно запълнените легла, а и липса на финансови средства, все се бави, става факт. „Резултатът е, че нашите дечица се чувстват толкова добре тук, че понякога не искат да си ходят. Те възприемат отделението като някой от центровете за игра, които са посещавали преди да се разболеят. А какво по-хубаво от това!“, разказва Рени Наполеонова. И добавя, че според нея, хората не бива само да чакат промяната и да се оплакват, а сами да я предизвикват.

Доброто отношение на целия персонал не остава неоценено и от родителите. Преди известно време майка-художничка буквално преобразява с четка и боички една от стаите, в които се настаняват малките пациенти. Рисунките в коридора на отделението пък са дело на дъщерята на президента Желю Желев, чието детенце също е било сред лекуваните от доц. Цоло Цолов, началник на детското УНГ отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.