Турски професор лепи разширени вени със секундно лепило

Последна промяна на 29 June 2023 в 21:55 132 0

Проф. Валентин Василев и проф. Турхан Явуз (в средата на кадъра) заедно с екипа на Клиниката по съдова хирургия по време на една от процедурите

За първи път в Бургас бе приложена нова техника за лечение на разширени вени – залепване с тъканно лепило. Материалът е съвсем нов и до момента не е използван в други болници в страната. Разликата с други подобни е в много по-бързото му действие. След процедурата пациентът си тръгва веднага и се връща към обичайното си ежедневие без период на възстановяване. Техниката ще се прилага рутинно в съдовата хирургия на УМБАЛ Бургас и е най-щадяща за пациента.

Засега не се реимбурсира от Здравната каса.

Техниката „Веноблок“ бе демонстрирана от проф. д-р Турхан Явуз, ръководител на Катедрата по хирургия и декан на медицинския факултет в Университетската болница „Сюлейман Демирел“ в Турция.

Процедурата се прави с местна упойка с лидокаин. Под ехографски контрол лепилото се вкарва в разширения участък на вената с катетър. Няма разрез, а само пункция. То се втвърдява за секунди, а кръвта се пренасочва по другите съдове. Пациентът усеща облекчение и отоците изчезват. За процедурата няма противопоказания, тя продължава около 10 минути.

Методиката „Веноблок“ е подходяща за всички пациенти с варикозна болест, доказана с ехографско изследване. Пациентите могат да имат симптоми на парене, тежест в краката, умора, изтръпване. Лепилото се прилага при вени с диаметър около и над 5 милиметра.
„Това е изключително иновативен миниинвазивен метод, това е бъдещето. Скоро лазерната аблация ще остане в миналото. Ефектът е един и същ, но без травми за пациента, бързо и безболезнено. Ще обобщим нашия опит и ще го представим на националния конгрес по съдова хирургия“, обясни проф. д-р Валентин Василев, началник на Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас.