Уникална за България операция извърши екип от уролози и коремни хирурзи на ИСУЛ

Последна промяна на 05 December 2022 в 10:00 171 0

Уникална операция, извършена от мултидисциплинарен екип, начело с уролога акад. проф. д-р Чавдар Славов, коремният хирург проф. д-р Николай Пенков и началника на КАИЛ доц. д-р Мая Белитова, върна нормалния живот на 69-годишен пациент с патологичен канал между пикочния мехур и ректума. Състоянието е изключително рядко и обикновено се получава като усложнение след операция в малкия таз. В конкретния случай състоянието настъпва след операция в друга болница по отстраняване на простатната жлеза заради рак на простатата.

„След операцията човекът е развил тази фистула и се е наложило да бъде изведено червото отпред на корема (анус претер), за да може да се изолира пасажа на изпражненията, които навлизат иначе в пикочния мехур, откъдето се създават тежки възпалителни промени и обратно урина навлиза към ректума“, обяснява акад. проф. д-р Славов, който е началник на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

В друга болница вече веднъж е правен опит да се премахне отвора между ректума и дебелото черво, но той се е оказал неуспешен. Това, което направиха специалистите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се нарича „Пластика на везико-ректална фистула с използване на лигавица от устната кухина и Ламбо от грацилния мускул на бедрото“. Зад сложния термин се крие още по-сложна операция, при която беше изолиран ректума на пациента и зашита фистулата.

Лекарите използваха букална лигавица (лигавица от бузата) за затваряне на отвора към пикочния мехур. Подсигуряването на двата отвора се извърши посредством преместване на мускулус грацилис от левия крак в зоната на фистулите, което е наложило отпрепарирането на мускула с дължина около 40 см. „Нямаме информация в България такава операция да е извършвана до момента, а и в света са малко центровете, които биха я направили“, пояснява акад. проф. д-р Славов, който оглавява и Центърът за комплексна терапия на туморите на простатата към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ . Той разказва, че е наблюдавал подобна интервенция в Англия, при един от корифеите в реконструктивната урология – проф. Антъни Мънди. На последния Европейски конгрес по урология английският професор отново е представил такава операция и това е провокирало българския уролог да свика мултидисциплинарен екип и по този начин да се опита да помогне на пациента.
Това, което предстои на 69-годишния мъж е възстановяване на пасажа (премахване на стомата на корема и уретралния катетър), които досега е трябвало да носи постоянно, и да води в бъдеще един нормален живот. Възстановяването след операцията ще продължи 3-4 седмици, а болничният престой ще е седем дни.