В ИСУЛ изправиха на крака 74-годишна жена с иновативен пирон за фиксация на глезена

Последна промяна на 17 November 2022 в 19:28 127 0

74-годишната жена с двама от лекарите, участвали в операцията й: Проф. Пламен Кинов (вдясно) и младата надежда на Клиниката по ортопедия и травматология д-р Георги Луканов (вляво)


Близо година и половина жената и живяла със силни болки в засегнатия крак
След близо година и половина, 74-годишна жена отново ще може да ходи в резултат на сложна операция на глезена, при която е използван иновативен пирон за фиксация. Този тип медицинско изделие се използва за първи път у нас и е метод за решаване на случаите, при които има тежка артроза на глезена. Операцията е извършена в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от екипа на проф. Пламен Кинов.
На 1 май 2021 г. възрастната жена е блъсната на пътя от лек автомобил, който почти минава през крака й. В следствие на инцидента получава тежка фрактура на глезена. „Ударът беше толкова силен и неочакван, че съм изгубила съзнание. Като се събудих, глезенът ми висеше, държеше го само кожата на крака“, разказва пациентката. Следва транспортиране до болницата в Бяла Слатина, където се оказва, че в празничен ден няма нито ортопед, нито хирург. От там жената по спешност е закарана в многопрофилната болница в най-близкия областен град, където й правят операция на крака. Тя обаче се оказва неуспешна и от тогава до сега, почти година и половина, жената не може да стъпва на оперирания крак, а болките са ужасни. „В един момент осъзнахме, че нещо не е наред с възстановяването и започнахме да търсим информация къде могат да ми помогнат. Проф. Кинов ни беше препоръчан от познат на моята дъщеря, който живее в Италия. Оказа се, че професорът, който е спасил и неговата майка, е известен и в Италия. Много се радвам, че му се доверих. Надявам се това да е краят на мъките ми“, разказва през сълзи възрастната госпожа от с. Малорад.