В кардиологията на УМБАЛ Бургас вече слагат стентове и правят инвазивни изследвания

Последна промяна на 17 November 2022 в 19:38 114 0

Инвазивната кардиология на УМБАЛ Бургас заработи и вече поема спешните случаи от Бургас и региона. Отделението привлече нови специалисти и обезпечи денонощен график за инвазивна помощ на пациенти с инфаркти и други сърдечносъдови инциденти. Информацията е важна както за екипите на Спешна помощ, които трябва да реагират бързо в случай на инфаркт, така и за пациенти със сърдечносъдови проблеми, техните семейства и техните лични лекари.

Поставени са и първите стентове на сърце в историята на УМБАЛ Бургас, вече регулярно се извършват и коронарографии – също дейност, непозната до момента в държавната болница. За разлика от други лечебни заведения, тук пациентите не доплащат нищо извън потребителската такса, защото всичко се поема от Здравната каса.

Първите, които са получили помощ в ангиографската зала на болницата, са спешни и планови пациенти, при които се е наложила инвазивна диагностика и стентиране, за да се осигури добра проходимост на съдовете на сърцето. Добрата проходимост на съдовете гарантира, че сърцето ще може да върши основната си работа - да снабдява с кислород органите и тъканите. Това разказа началникът на Отделението по кардиология д-р Светослав Гогов. Под негово ръководство в ангиографската зала работи и д-р Ивица Кръстевски – също специалист по инвазивна кардиология. В отделението започнаха работа и д-р Денислав Бисеров – специалист-кардиолог, д-р Гергана Кърцелянска – специализант по кардиология. В момента екипът наброява 7 специалисти по

кардиология и трима специализанти, като предстои разкриване и на още бройки за млади лекари.
Под ръководството на д-р Иванета Йончева, водещ специалист в сферата на кардиостимулацията, отскоро част от екипа на УМБАЛ Бургас, вече работи и кабинет за пациенти с пейсмейкъри, дефибрилатори и ресинсхронизиращи устройства, в който те могат да бъдат проследявани и настройвани. Разкрит е също и Консултативен кардиологичен кабинет, в който пациентите получават лесен и бърз достъп до специалистите-кардиолози на УМБАЛ Бургас. Записванията се осъществяват на място в отделението.