Високите нива на хистамин са причина за хранителни алергии

Последна промяна на 20 май 2021 в 00:03 75 0

Лабораторията по клинична имунология (ЛКИ) на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София въвежда два нови показателя за изследване на хистаминова непоносимост.

Показателят „хистамин в плазма“ изследва нивата на този биогенен амин в плазмата. Диаминоксидаза (ДАО) пък е един от ензимите, които разграждат хистамина. До скоро извършването на тези изследвания беше свързано с изпращането им в чужбина, но това вече е възможно и у нас.

Диаминоксидаза (ДАО) се намира в различни части на тялото, но най-важната част от неговата функция се свързва с червата. Когато има дефицит на този ензим или процес, свързан с потискане на неговата функция, хистаминът в организма не може да бъде разграден достатъчно бързо и това води до наличие на симптоми, свързани със състоянието, известно като хистаминоза.

Проблеми със стомаха
Хистаминозата (хистаминов интолеранс или още непоносимост) включва оплаквания, свързани с гастро-интестиналния тракт (подуване на корема, болка, запек, диария, дразнене при прием на определени храни), сърцебиене, главоболие, подуване на ставите, поява на секрет от носа, оток по клепачите. При много от пациентите хистаминовата непоносимост води до усилване на симптомите на основното заболяване (особено при пациенти с автоимунни заболявания). „Когато пациентът има част или болшинството от тези оплаквания, а същевременно при прегледа при специалист не се установява заболяване, много често става въпрос за хистаминова непоносимост“, обяснява доц. д-р Екатерина Иванова–Тодорова, ръководител на проекта за въвеждане на двата показателя. Тя пояснява, че изследването на хистамина и ДАО допълват друг тест, който се прави успешно в лабораторията вече повече от 2 години – за хранителен интолеранс. „Хранителният интолеранс е по-скоро крайният етап в този възпалителен процес и затова е важно и тестването на хистамин и ДАО“, обяснява доц. д-р Иванова-Тодорова.

Проблемът е масов
Оказва се, че в момента почти 20% от населението на западния свят страда от някакъв вид хистаминова непоносимост към храна. Затова през 2011 г. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) публикува научен доклад, в който предупреждава, че нивата на биогенни амини, открити в храни, предлагани на пазара в страни от Европейския съюз, могат да водят до риск за здравето на потребителите. Сред тях хистаминът има най-висок токсичен потенциал.
Заедно с други вещества на възпалението, отделяни по време на алергичните реакции, хистаминът също така предизвиква твърде силен, понякога животозастрашаващ, имунен отговор или алергичен шок.

Кои храни са богати на хистамини

Тъй като бактериите са отговорни за образуването на хистамин, големи количества хистамин се намират във ферментирали храни (сирене, кисело зеле, вино), както и в храни с високо съдържание на протеини като риба и морски дарове. От друга страна хистамин се образува и при консервирането на много хранителни продукти, както и в някои зеленчуци и плодове. Например спанака и доматите.

На този етап тестването на двата показателя не се поемат от НЗОК. В Лабораторията по клинична имунология изследването на хистамин в плазма струва 29 лв., а на нивата на ДАО – 39 лв. Пробите се вземат всеки делничен ден от 8 до 14 часа (не е необходимо предварително записване), а резултатите стават готови в рамките на 2 седмици. В цената на изследванията е включена подробна консултация за тълкуване на резултатите, но след предварително записване.

Важно условие, преди пациентът да отиде да се тества: Поне седмица да не е приемал медикаменти, които блокират хистамина (най-общо казано противоалергични лекарства, включително H1 и Н2 блокери), както и кортикостероиди, тъй като това би компрометирало изследването.

„Всеки пациент е уникален. Няма два еднакви случая, затова винаги се стремим да подходим към всеки индивидуално. Следователно за нас проблемът на всеки пациент е ребус, който трябва да разрешим, за да можем да му помогнем в максимална степен“, коментира доц. д-р Иванова-Тодорова.