Високото количество захар в кръвта води до Алцхаймер

21 септември е Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер
Болест : Алцхаймер

Последна промяна на 27 September 2021 в 23:16 313 0

Наднорменото количество захар в кръвта променя белтъците в организма и предизвиква възпаление на стените на кръвоносните съдове.

Тази загадъчна болест Алцхаймер, която води до слабоумие, е предизвикана от натрупването на белтъчни отлагания. Учени от Института за биологични изследвания в Солка, САЩ, открили връзката между тези отлагания и наднорменото количество захар в кръвта. При захарната болест бета-амилоидите се натрупват в мозъка около кръвоносните съдове.

Високата захар променя белтъците в организма и води до възпаление на стените на кръвоносните съдове. А това влияе негативно на нервните тъкани на мозъка, които опират до кръвоносните съдове. В този случай невроните „гладуват” и умират. Ако не се вземат навреме превантивни мерки, т.е. не контролираме равнището на захарта в кръвта, ще отслабне паметта и някои функции на мозъка. Американските специалисти казват, че диабетът води до преждевременно стареене на мозъка – това става с помощта на механизъм, който е много сходен с болестта Алцхаймер. Затова трябва редовно да се контролира количеството захар в кръвта и артериалното налягане.

Виж още за: