Влиянието на Луната върху здравето

Последна промяна на 31 October 2018 в 08:44 3334 0

Все повече учени признават и изследват влиянието на Луната върху състоянието и здравето на човека. Неотдавна американски учени са открили, че пациентите се възстановяват най-добре при операция на сърцето, осъществена при пълнолуние. Изследването, осъществено в болницата в Роуд Айлънд, САЩ, обхванало210 души, които претърпели специфична хирургическа интервенция при дисекция на аортата през периода януари 1966 – декември 2011 г. Това животозастрашаващо състояние се причинява от разкъсване във вътрешния слой на този кръвоносен съд.
Ръководителят на изследването, кардиохирургът д-р Франк Зелке посочва, че пациентите, претърпели хирургическа намеса по време на пълнолуние, били с много по-малък шанс да умрат след процедурата, отколкото оперираните в друга фаза на луната. Тяхното възстановяване също протичало по-бързо – 10 дни при оперираните при пълнолуние срещу 14 дни при останалите. Откритието на екипът на д-р Зелке публикувал в авторитетното научно медицинско списание Interactiv TRraric Surgery.
Благородното въздействие на пълнолунието по време на операциите и възстановяването след тях е станало известно под името „Трансилвански ефект“.
Предишно германско изследване, проведено в Централната болница в Аугсбург, анализира медицинските показатели на 16 хиляди пациенти, получили сърдечно инфаркти. Интересното е, че броят на инфарктите е по-малък по време на пълнолуние и в трите дни след него. Някои учени предполагат, че гравитацията на Луната оказва въздействие върху сърдечната дейност на човека и особено на метеозависимите. При пълнолуние се комбинира притегателната сила на Слънцето и тази на Луната и тогава гравитационните им сили са най-изразени. А те се отразяват благотворно на кръвообращението.
Според китайски, индийски, руски и френски учени Луната влияе силно върху хората още от раждането им, особено силно по време на съзряването, а най-осезателно е въздействието и върху жените. Този озадачаващ феномен от древни времена до наши дни има своите обяснения.
Луната преминава 13 цикъла годишно. Всеки цикъл е съставен от 4 фази, а всяка от тях ни влияе точно както при приливите и отливите.

Фазите на Луната

Първата фаза е Новолуние. Това са дните, когато Луната е изцяло обгърната в тъмнина. Този период се съизмерва с енергията на новото начало.
Пълнолунието от своя страна обуславя период, в който е уместно приключването на даден проект.
Между новата и пълна Луна е фазата на първата четвърт, или растящата Луна. Тогава тя влияе особено благоприятно върху започване на нови проекти и върху състоянието на човека, включително и върху здравето.
Между пълнолуние новолуние пък е периодът на последната четвърт, или намаляващата Луна. Тя носи енергията на освобождаването. Приключвате всичко на чисто, благоприятен период за надмогване на тежненията, с които сте обременени, промяна в прическата или основно почистване. Това е най-подходящия момент, в който да се отърсите от всички буксуващи проблеми и да осъществите промяна.

Нещото, което винаги е плашело хората още от древността, са затъмненията. Средно на година настъпват 4 затъмнения – 2 лунни и 2 слънчеви. Интересен е фактът, че е озадачаващо малък броят на хората, родени по време на затъмнение.
Установено е, че Луната влияе и върху теглото ни. Особено актуална напоследък е т. нар. лунна диета, при чието правилно спазване експерти обещават активно отслабване с по килограм на седмица. Идеята е, че трябва правилно да се следят фазите на Луната, посочени в Лунния календар.
Учени от различно страни обръщат внимание, че при „младата“ Луна по-чувствителните хора понякога страдат от главоболие и нарушение в кръвообращението, в редица случаи и чрез колебания в кръвното налягане. С нарастването на Луната в тялото са натрупват енергия и жизнена активност.
Особено голям подем на енергия човек преживява в периода на пълнолунието, когато нервната възбудимост е повишена, а някои хора дори са обладани от безпокойство и безпричинен страх. Настроението често се променя, а апатията и отпадналостта са постоянни спътници.
Пълните хора трябва да бъдат много внимателни през този период с храната, защото по време на пълнолуние храната се усвоява по-добре, отколкото при другите фази, и много лесно може да се натрупат килограми.
Смята се, че Лунният цикъл има две критични точки – първата и последната четвърт, когато Луната се намира съответно между новолунието и пълнолунието. Двете половинки като че ли се борят помежду си и затова тази фаза е много силно енергийно наситена. Според някои изследователи в тези периода има съперничество във всички области: в семейството – между мъжа и жената, на работата – между началника и подчинения, в политиката – между различните възгледи и позиции. Тогава в организма се изострят хроничните болести или възникват нови здравословни проблеми.
По време на новолуние „умира“ единият лунен цикъл и се ражда другият. По това време Луната влияе много силно. Шведски експерти обясняват това с факта, че през този период Луната и Земята въздействат едновременно.
В новолунието настъпва спад на жизнената енергия и човек по-рязко усеща стреса или депресивните състояния.
За да се предпазите от негативното въздействие на новолунието, китайски и италиански учени препоръчват да се храните и наспивате добре, да се разхождате и почивате по-дълго. Някои търсят спасение и в различните средства, предлагани от фитотерапевти и ароматотерапията.
Швейцарски учени за първи път неотдавна са успели да потвърдят, че лунният цикъл наистина влияе върху самочувствието на човека, което се проявява в проблемите със съня при пълнолуние, които се дължат на намаляващата активност на човешкия мозък по време на дълбок сън с 30%! Изследователите са публикували своите изводи в научното списание Current Biolody.
„Лунният цикъл действително влияе на човешкия сън, дори когато той не вижда Луната и няма представа за нейната фаза. Нашата работа е първото научно доказателство, че лунният цикъл може да управлява човешкия сън – заявява проф. Кристиан Кейхонен от университета в Базал, Швейцария. – Ние успяхме да достигнем до това с помощта на метод на наблюдение, който „изтрива“ чувството за време у човека“.
Проф. Кейхонен и неговите колеги са наблюдавали работата на мозъка и съня на доброволци, които прекарали няколко дни в клинични лаборатории, където не е имало часовници и прозорци. Участниците в експеримента не са били ограничени при избора на храна или дейности – учените само вземали проби, за да следят за промените в хормоналния баланс. Когато доброволците си лягали да спят, неврофизиолозите оценявали дълбочината на техния сън и следели активността на техните неврони и движението на очите. Първоначално учените не смятали, че лунните цикли могат да влияят на човешкия сън. Те се опитвали да разберат как се е променил биоритъмът на хората при отсъствието на цикъла ден и нощ. След като анализирали данните и ги съпоставили с известните природни феномени, които влияят на биоритъма, изследователите открили, че доброволците са спали най-зле по време на пълнолуние. Участниците в експеримента са спали средно по 20 минути по-малко и са губели по 5 минути повече, за да заспят при пълнолуние. Според изследователите това е свързано с факта, че мозъчната активност по време на фазата на дълбок сън намалява с една трета. При следващите експерименти проф. Кейхонен и неговите колеги планират да намерят невроните, управляващи „лунните цикли“ и да установят каква роля играят в работата на организма.
Веселин СЕЙКОВ