Вредите за здравето от магнитните бури

Последна промяна на 22 April 2018 в 01:07 1554 0

Най-после е изразено единодушие на учени за отрицателното влияние на магнитните бури. На международен симпозиум в Австрия на тази тема е изразено категорично становище, че те въздействат негативно върху здравето, особено на хората в напреднала възраст и на хронично болните.

Доказано е, че магнитните бури нарушават кръвообращението, но не само него. Те смущават и мозъчното оросяване. Това се дължи главно на рязкото спадане на концентрацията на кислород във въздуха. Настъпва т. нар. кислороден глад.

Отбелязва се промяна в настроението, главоболие, умора, замаяност, световъртеж, загуба на равновесие и дори припадъци. Засегнатите стават агресивни и са предразположени към повече конфликти с околните.

Според експертите има природни явления и климатични условия, от които не бихме могли да се предпазим. Рязката смяна на температурите, преминаване от сезон в сезон, влажността, мъглите и магнитните бури буквално ни разболяват.
Колкото и да се опитваме обаче, от тях не можем да се защитим. Най-силно и осезаемо действие от магнитните бури усещат по-възрастните хора. В риск се намират и всички онези, които страдат от сърдечносъдови болести, храносмилателни смущения, неврологични заболявания и рак.

Но отрицателното влияние на магнитните бури все пак може да бъде намалено по няколко начина. Сред тях се открояват спортът и приемът на витаминозна храна.

Впечатляващо е, че всяко слънчево изригване води до появата на магнитни бури на земята. Негативното влияние на тези магнитни бури би могло да продължи от няколко часа до цели денонощия.

Установено е, че при всеки човек този феномен действа различно. Млади хора доста по-рядко са засегнати от това природно явление и дори да почувстват негативна промяна, при тях няма да бъде толкова осезаема, както при по-възрастните мъже и жени.
Най-чувствителни са хората от възрастова група от 50 до 60-годишна възраст. Разбира се, всички останали, които са засегнати от сърдечносъдови болести трябва много да се пазят, защото опасността за тях никак не е малка.
Има един интересен факт, който е свързан с хормона мелатонин. По време на развихрянето на магнитна буря бива потиснато неговото произвеждане в организма, а той е особено важен за адаптацията на организма към голям брой външни влияния.