За първи път в България електрофизиолози извършиха криоаблация на предсърдно мъждене, под контрола на интракардиална ехокардиография


Болест : предсърдно мъждене

Последна промяна на 29 November 2019 в 00:12 1068 0

Успешната процедура по криоаблация бе извършена в Болница Токуда на 52-годишен пациент с пристъпно предсърдно мъждене и продължи по-малко от час

Първата криоаблация на предсърдно мъждене, под контрола на интракардиална ехокардиография у нас, премина успешно, като същинската част продължи около 40 мин. С криоаблационния балон бяха обработени успешно 4 съда, a ултразвуковият контрол отвътре в сърцето осигури още по-нисък шанс за усложнения, както и значително по-ниско рентгеново облъчване за пациента.

52-годишният пациент е с пристъпно предсърдно мъждене от 5 години. След процедурата, при която аномалията беше отстранена, се чувства добре и ще бъде изписан още на следващия ден.

Уникалната за страната криоаблация с интракардиална ехокардиография бе извършена от д-р Васил Трайков, началник отделението по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация към Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и д-р Чаба Фьолдеши от отделението по Електрофизиология към Националния институт по Кардиология Gottsegen Gyorgy, Будапеща, Унгария.

Случаят, който се проведе в новата ангиографска зала по електрофизиология на Болница Токуда, бе с излъчване на живо, под формата на уъркшоп, на който бяха поканени кардиолози от страната. Преди началото на процедурата, д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда поздрави присъстващите и отбеляза, че новата техника допълва технологичните възможности на болницата за лечение на социално значимо заболяване, каквото е предсърдното мъждене. Последваха презентации на д-р Трайков и д-р Фьолдеши, които разясниха механизма на процедурата, която предстои. Д-р Фьолдеши има над 10-годишен опит в извършването на криоаблации и отбеляза предимствата на процедурата - по-бърза, с по-нисък риск за пациента и с по-ефективен резултат, в сравнение с радиочестотната аблация.

Предсърдното мъждене (ПМ) представлява неправилен сърдечен ритъм, който засяга горните кухини (предсърдията) на сърцето. В резултат на неправилния ритъм в предсърдията по време на предсърдното мъждене кръвта не се изпомпва напълно от горните сърдечни кухини, което може да доведе до нейното задържане и съсирване.

Рискът за хората с ПМ да образуват кръвни съсиреци и да получат инсулт е от пет до седем пъти по-висок.


Криоаблацията е ефективен начин, с който може дефинитивно да се излекува пристъпно и персистиращо предсърдно мъждене. Извършва се чрез въвеждане на катетри с балони, съдържащи охлаждащо вещество до устията на белодробните вени. Там малка зона, отговорна за зараждането на ритъмното нарушение, се “замразява” така, че патологичните електрически импулси не могат да достигнат до останалата част от предсърдията на сърцето и да предизвикат епизоди на аритмия. Чрез ниската температура електрическите свойства на тъканта се елиминират и така се деактивира импулсът, отговорен за неритмичната дейност на сърцето.

За разлика от използваната до този момент от екипа на Отделението по Електрофизиология и кардиостимулация метод на радиочестотна аблация, която работи на принципа точка по точка, криоаблацията има възможност за едновременно приложение в много точки от тъканта. Това спестява време и подобрява ефективността на процедурата.
Новата електрофизиологична зала, в която работи екипът на д-р Трайков, е оборудвана с апаратура за интракардиална ехокардиография. Чрез нея се извършва ултразвуков контрол на процедурата отвътре в сърцето и така се намаляват шансовете за усложнения, както и рентгеновото облъчване.