Алое

Последна промяна на 21 март 2020 в 17:01 520 0

Въпреки че алоето е тропическо растение, у нас се отглежда като стайно.

Използва се неговият сок от свежи листа на възраст от 3 до 5 години. Подготвя се, като листата се измиват с вряла вода, нарязват се на ситно и се изстискват със сокоизстисквачка. Прецеждат се през марля.

За общо укрепващо и стимулиране на имунната система се пие сутрин по 1 суп. лъж. на гладно следната смес: 1 ч. чаша сок от алое, 1 ч. чаша мед и 2 ч. чаши червено вино. Разбърква се добре и се съхранява на тъмно и хладно.

При анемия. Смилат се 400 г алое и се смесват с 1 кг мед и 1 литър червено вино. Престоява 40 дни на тъмно. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден по 1 кафена чаша.

Астма. Нарязват се на ситно листа от алое. Смесват се 2 суп. лъж. от тях с 200 мл зехтин, 50 г липов цвят, 150 г брезови пъпки и 2 ч. чаши вода. Ври, докато остане ¾ от течността. Приема се по 1 суп. лъж. 3 пъти на ден. При употреба се разклаща.
Алоето помага при гастрит, язва, стомашни и чревни болки, нарушена обмяна на веществата, анемия и възбужда апетита.

Вино от алое
Стриват се пресни листа от алое или се счукват. Вземат се 500 мл от кашата и се смесва с 1 литър бяло вино. Така престоява 1 седмица, като се разклаща. След това се прибавя 500 г мед, разбърква се и престоява 3 дни. Прецежда се. Съхранява се в стъклени бутилки, пие се по 1 суп. лъж. 2 часа преди ядене 3 пъти на ден. След изпиване на цялата доза се прави почивка от 1 месец. Ако се налага се повтаря.

Виж още за: