Бял крем при дерматити и камъни в бъбреците

Билка : бял крем
Болест : дерматити

Последна промяна на 28 December 2017 в 15:05 1817 0

Белият крем е многогодишно луковично растение с много керемидообразно разположени люспи. Луковицата с бяла или жълтеникава. Стъблото е право, високо до 120 см, равномерно облистено, с продълговато линейни листа, на върха с гроздовидно съцветие със силно ароматни снежнобели цветове. Плодът е яйцевидна кутийка, семената са плоски, светлокафяви, а по края крилати. Белият крем е разпространен в градини и паркове из цялата страна, а дрога са луковицата и цветовете.
Лечебните свойства се дължат на етеричното масло. Лилиевото масло чрез извлек с рафинирано маслиново масло се използва в парфюмерийната промишленост, при болки в ушите, при рани от изгаряния и облъчвания. Стимулира епителизацията при дерматити в резултат на радиотерапия.

Отвара за кожни проблеми
Прилага се външно:
• 1 суп. лъж. от луковицата се запарва със 100 мл вряща вода. След изстиване се прецежда. Раната се намазва 5 пъти дневно.
Извлекът от цветовете с ракия или зехтин се ползва за епителизиране на рани, изгаряния, дерматити и др.

За вътрешно приложение се смесва с други билки: тинтява, хвойна, царевична коса.• 2 суп. лъж. от сместа се запарва с 500 мл вряща вода, ври 10 минути. След 15 минути се прецежда, което е дозата за един ден – при камъни в бъбреците, жлъчката и пикочния мехур. Пие се топло.