Билки за кървящи венци

Билка : смрадлика, бял равнец, невен, лайка, дъб,

Последна промяна на 29 November 2023 в 19:47 198 0

● По 30 грама от билките кисел трън, овчарска торбичка, смрадлика, бял равнец и роза се смесват и се разбъркват добре. С 400 мл вряща вода се заливат 2 с. лъж. от билковата смес. Ври 5 минути и се оставя да кисне 2 часа. След прецеждане с отварата се жабурят венците през 2 часа.

● Размесват се по 50 грама кори от нар, коренища от черен оман, цвят от невен и цвят от лайка. 1 с. лъж. от дрогата се залива с половин литър вряла вода, ври 5 минути и кисне 2 часа. Прецежда се и се прави гаргара през 3 часа.

● Смесват се 120 грама смрадлика, невен и градински чай. Добавят се 60 г дъбови кори, 50 г лайка и 20 г цвят от роза. Сместа се разбърква добре. 1 с. лъж. от сместа се залива с половин литър вряла вода и ври на тих огън 10 минути. След като кисне 1 час, се прецежда. През 3 часа се жабури и се прави гаргара с течността. Лечението трае 2 седмици.

● 300 грама корени от трънка се измиват и се накълцват. Варят се в 1 литър вода в продължение на 1 час. Щом се охлади, се прецежда. С тази течност се жабури през целия ден. След две седмици се очакват първите резултати от лечението.

● Необходими са 2 с. лъж. лайка, 2 ч. лъж. оцет, 2 с. лъж. сол и 1 литър вода. Възварява се водата и се запарва лайката. Като изстине се слага оцетът и се прецежда. Накрая се прибавя солта. С получената течност се прави лек масаж на венците с пръст вертикално от венците към зъбите.

● 50 грама дъбови кори се варят в 1 литър вода около 2-3 часа, престоява 15 минути и се прецежда през марля. Гаргарата се прави 5-6 пъти след ядене в продължение на една седмица.

● Равни части дрян, дюля и дъб (горната кора) се настъргва и се вари 15 минути в 1 литър вода, оцет и малко лимонена киселина. Жабурка се и се плюе, без да се поглъща (Внимание: токсично е).

● 20 листа от праскова се варят в 1 литър вода 20 минути. След като изстине, се жабури вечер по 1 път.

● Равни части стипца, карамфил, борина и оцет се варят 15 минути в 1 литър вода, жабури се вечер, докато оздравее венецът.