Чаят от коприва помага при високо кръвно

Билка : коприва

Последна промяна на 13 July 2022 в 22:11 1120 0

Чаят от парливата коприва е ефикасен естествен диуретик, а диуретиците често се използват за снижаване на кръвното налягане. Според известния немски билкар д-р Рудолф Фриц Вайс, копривата има ефикасно приложение в диуретичните терапии. Тя е безопасна и добре се приема от повечето пациенти.
Макар че чаят от коприва е чудесен начин за свалянето на високото кръвно налягане, помнете, че това е сериозно заболяване, консултирайте се с квалифициран билкар или лекар.

Рецепта за чай от коприва
Приготвя се лесно от сухи листа. Оставете 250 мл вода да заври на умерен огън в малък съд. Сложете 1 с. лъж. сушени листа от коприва в канче. Залейте с врящата ода и захлупете. Оставете за 15-20 минути, докато витамините и хранителните вещества се разтворят във водата. Прецедете чая през цедка в друга чаша. Добавете захар или мед (по желание) и изпийте веднага.
Съвети:
Използвайте изворна или дестилирана вода. Оставете налятата чешмяна вода да престои открита през нощта, за да се изпарят замърсителите.
Направете голямо количество чай от коприва и го сложете в хладилника. Чаят е еднакво приятен горещ или студен. Голяма чаша чай с мед действа много разхлаждащо в горещите дни.
За да приготвите по-силен чай от коприва или по-скоро настойка, използвайте 2 до 3 с. лъж. сухи листа от коприва в 500-750 мл вряща вода. Захлупете и оставете да се запарва за през нощта. Подсладете и пийте на сутринта за прилив на енергия и зареждане с хранителни вещества.
Пийте 3 до 4 чаши чай от коприва на ден за най-добри резултати и предвидете няколко седмици, преди да забележите подобрение.
Не пийте чай от коприва едновременно с предписаните ви с рецепта лекарства за сваляне на кръвното.

Виж още за: