Черният оман лекува костни възпаления и тромбофлебит

Билка : черен оман
Болест : тромбофлебит

Последна промяна на 26 November 2018 в 16:27 5788 0

Черният оман е многогодишно тревисто растения. Стъблото му е високо до 1 метър, кухо и грапаво. Листата са елипсовидни, едри, стеснени към основата, като долните са с дръжки, а горните седящи, ланцетовидни, отдолу силно скосени. Цветовете са лилави по-рядко розови или бели, събрани в малобройни гроздовидни съцветия, разположени по върха на стъблото. Коренът е вретеновиден, месест, дълъг до 30 см. Отвън е черен, а отвътре бял, грудковиден. Оманът цъфти през юни-юли. Среща се по влажните места из ливади, край реките на цялата страна.

Като дрога за лечение се използва коренът на черния оман, който се събира през пролетта (март), в края на лятото (август) или през есента (ноември). Извадените корени се изчистват, измиват се, а по-дебелите се нарязват. Сушат се на сянка или в сушилня до 60 градуса. Сушенето трябва да става бързо, защото при бавно сушене коренът почернява. Изсушените корени отвън са черни, а отвътре бели, със специфична миризма и блудкав вкус. Съхранява се на сенчесто и сухо място.
Дрогата съдържа алантонин, алкалоиди, танини, холин, слузни вещества, гликозиди, скорбяла, смоли, етерични масла и др.
Коренът на омана действа противовъзпалително и стимулира растежа на тъканите при костни възпаления, контузии, навяхване, изкълчване, невралгия след нараняване, мъчно зарастващи и дълбоки рани, гнойни процеси, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Под форма на компреси черният оман се прилага за лечение на тромбофлебит.

Народната медицина препоръчва дрогата при кашлица, бронхит, туберкулоза, маточни и белодробни кръвоизливи, всички форми на наранявания, костни счупвания и възпаления.

• Дрогата се прилага вътрешно под формата на запарка.
Две суп. лъж. ситно нарязана дрога от черен оман се залива с 400 г кипяща вода. Кисне 8 часа и полученият извлек се прецежда. Същата билка отново се залива с 200 г кипяща вода. Вари се в продължение на 3 минути и след изстиване се прецежда. Двата извлека се смесват, за да се получи доза за 1 ден, която се приема на глътки през 2 часа.

• Отвара за външно приложение се приготвя от 20 г дрога и 400 г кипяща вода. Вари се 10 минути на слаб огън. Оставя се да кисне 30 минути и се прецежда.С отварата се правят компреси и промивки.