Червена детелина

Билка : Червена детелина

Последна промяна на 25 August 2021 в 22:32 488 0

Позната е още под имената полска детелина, трилистник, звездел, трафил. Расте по тревисти места и ливади, равнини и планини до 2000 метра надморска височина.

Оказва отхрачващо действие. Действа пикочогонно.
Ускорява заздравяването на рани, изгаряния. Ускорява съсирването на кръвта при кръвоизливи от различно естество.
Надземната част на червената детелина помага при главоболие и виене на свят.

Отвари и настойки се предписват при астения, анемия, бронхиална астма, атеросклероза и като противораково средство.
В Англия и САЩ се приготвят пластири с отвара от стръкове на детелина за компреси на злокачествени тумори. Като противотуморно средство се използват и сварени корени. Ползват се и при възпаление на яйчниците. В Кавказ настойката от червена детелина се използва при гинекологични заболявания, а сок от растението – при скрофулоза. В Чехия детелината се включва в състава на билкови смеси за гръдни и стомашни заболявания.

Запарка от стръкове
● 3-4 лъж. суровина се заливат с 1 чаша вряла вода и престояват в термос 6-8 часа. Пие се по половин чаша 3-4 пъти на ден.

Отвара от стръкове
● 20 г стръкове се варят в 200 мл вода. Пие се по половин чаша 3-4 пъти на ден.

Запарка от съцветия
● 3 ч. лъж. червена детелина се залива с 1 чаша вряла вода. Престоява 1 час. Пие се по половин чаша 4 пъти на ден 20 минути преди ядене.

Настойка от съцветия
● 40 г суровина се заливат с 500 мл 40% спирт. Престоява 10 денонощия. Пие се по 20 мл преди обяд или вечер преди лягане при атеросклероза. Курсът на лечение е 3 месеца с прекъсване от 10 дни. При нужда курсът се повтаря след 6 месеца.

Външно
Пресните листа оказват ранозарастващо, противотуморно, противовъзпалително действие при абсцеси, изгаряния и ревматични болки.
Тогава отвара от стръкове и листа (20 грама билка на 200 мл вода) се използва за компреси и лапи.

Виж още за: