Чесънът е панацея

Билка : чесън

Последна промяна на 22 January 2018 в 23:00 1001 0

Както знаем, чесънът е най-добрият естествен имуностимулант. За предпазване от грип е достатъчно да се хапват 4 скилидки на ден. Силната миризма на чесън се отстранява, ако се сдъвче пресен магданоз.

При кашлица се нарязват 5 скилидки чесън и се заливат с малко вода. Добавя се 20 г захар и сместа се кипва на огън за 5 минути. Пие се по малко през целия ден.

При високо кръвно налягане се приготвя специален екстракт: Две по-едри глави чесън се обелват и скилидките се начукват. Заливат се със силна ракия и сместа се оставя да престои 2 седмици. Вземат се по 20 капки преди ядене 3 пъти дневно.

При астма се пие чаша прясно мляко със сварени в него 3 скилидки чесън веднъж дневно.

При ухапване или ужилване от насекоми мястото се натърква няколко пъти с разрязана скилидка чесън.

За лечение на акне се прави веднъж седмично маска от счукан чесън, мед, течна сметана и куркума. Внимание: Преди първото поставяне на тази маска намажете първоначално малък участък от лицето. Ако усетите парене, щипане и се появи зачервяване, значи сте алергични или поне по-чувствителни и в този случай не прилагайте маската, за да не получите обрив.

При артрит болните места се налагат с лапи, приготвени от оцет, мед и чесън.

При косопад се прави маска от прясно мляко и чесън. В чаша се слага счукана по-едра скилидка чесън, залива се до половината с мляко и се кипва на огъня. Щом се охлади, се намазват корените на косата и се разресва няколко пъти. Главата се увива с кърпа и така се стои най-малко един час, след което косата се измива обилно с вода. Може да се прави веднъж седмично.