Глухарче

Билка : глухарче

Последна промяна на 18 юли 2018 в 15:21 417 0

Мнозина от нас не са се замисляли, че редица плевели могат да бъдат и полезни за нас, хората. Такова място в природата заема глухарчето.
Виждала съм млади жени да берат листа от глухарче по парковете, защото знаят, че са богати на витамини. Особено богати са на минерални соли. Заради желязото в състава им ги препоръчват на болни от анемия, срещу малокръвие, за подобрение на състава на кръвта и пр. От древни времена глухарчето е използвано в народната медицина за лекуване на кашлица, жълтеница, захарна болест, анемия и др. А от съвременната научна медицина е установено, че сок от млади листа на глухарче с успех лекува атеросклероза, авитаминоза, анемия.
Нашите предци от младите листа са приготвяли салати, супи, баници или са ги добавяли към основното ястие вместо спанак, лапад или киселец. Така са осигурявали свежа и високо витаминозна храна след дългата зима.
В листата му при застаряването им се усеща по-остра горчивина. Хората са намерили начин да я отстранят, като държат листата, преди да ги консумират, в хладка вода за 1 час.